Protichůdné názory zní z radnic měst na Znojemsku na připravovaný zákon, který obcím uloží povinnost udržovat v zimě všechny chodníky, které vlastní. Jedni starostové mluví o přirozené povinnosti vlastníka, druzí poslancům vyčítají, že jim nařídí práci a výdaje navíc.

„Dosavadní systém byl asi pro veřejnou správu pohodlnější, ale ve své podstatě neměl logiku,“ řekl znojemský starosta Petr Nezveda. Poukázal na to, že už druhou zimu obstarává město prostřednictvím svého podniku pečujícího o městskou zeleň zimní údržbu v historickém středu Znojma.

„Na stávající rozsah údržby máme lidi i techniku. Kvůli novému zákonu budeme asi muset přibrat zaměstnance a techniku a také diskutovat o celém systému zimní údržby,“ dodal starosta.

Pokud údržbu chodníků v celém městě převezmou lidé a stroje placení radnicí, může se stát, že některé chodníky budou uklizeny později než nyní, pokud o ně pečuje vlastník domu, který se chová odpovědně. „Na druhé straně chodníky, na které nikdo nedbal, budou vyčištěné dřív. Pro město to bude celkově znamenat vyšší náklady a praktické problémy, ale ty lze vždy řešit,“ dodal Nezveda.

Opačného názoru je starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý. „Povinnosti uložené zákonem se bránit nemůžeme, přinese nám ale nepředstavitelné problémy,“ postěžoval si starosta.

Poukázal přitom na to, že pro zajištění zimní údržby bude město potřebovat dvojnásobek posypového materiálu i personálu.
„Neumím si představit, jak budeme zvládat odklízet sníh z chodníku v situacích, kdy ho napadne hodně a stěží zvládneme udržet sjízdné silnice,“ upozornil starosta.

Nárůst výdajů na zimní údržbu může podle jeho předběžného odhadu i kolem dvou milionů korun. „Současný systém fungoval od časů Marie Terezie, dobré věci by se rušit neměly,“ shrnul Mokrý.

Na nárůst výdajů z městské kasy poukázal rovněž starosta Miroslavi Augustin Forman.
„Je to celé hloupost a nesouhlasím s tím. Protože se o zákonu mluví už delší dobu, raději jsme už nakoupili potřebnou techniku v milionové hodnotě. Teď k ní ještě dokoupíme vybavení pro zimní údržbu,“ uvedl starosta.

Poukázal přitom na to, že bez techniky novému předpisu město nemůže vyhovět. „Tolik lidí nenajdeme a zaměstnávání na veřejně prospěšné práce se orientuje do letních měsíců,“ dodal Forman.

Poukázal přitom na to, že město nyní udržuje dvaatřicet kilometrů silnic. „Chodníky jsou odhadem kolem dvou třetin z nich. K tomu přibudou náklady na posypový materiál. Zatím nemáme odhad, kolik nás to bude ročně stát,“ doplnil Forman.

Naopak v Jevišovicích už tuto zimu město údržbu chodníků převzalo. „Techniku jsme nakoupili loni. Myslím, že pokud obec chodníky vlastní, měla by je udržovat,“ uvedl starosta Pavel Málek.

Poukázal přitom na to, že řadu domů vlastní chalupáři, kteří přijíždějí jen občas. „Takhle můžeme alespoň zaručit, že chodníky budou uklizené,“ zakončil starosta.