„S dvaatřiceti miliony korun, které odhaduje ministerstvo financí, nepočítáme. Je to nadmíru pozitivní předpoklad založený na předpokladu růstu hrubého domácího produktu ve výši dvou procent. S ohledem na to, jak ministerstvo nyní hospodaří, považuji za reálný odhad asi dvacet milionů pro město Znojmo," sdělil znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Doplnil, že změnu rozdělování daňových výnosů jako takovou vítá. „Je to pozitivní přístup a změna, která zlepší postavení malých a středních obcí vůči velkým městům. Získané peníze využijeme na dodatečné investice, včetně vzdělávacích a motivačních programů pro středoškoláky a vysokoškoláky," dodal starosta.

Stejnou skepsi vůči ministerským tabulkám projevili i další oslovení starostové. „Za dobu, co jsem starostou, odhady ministerstva financí nikdy nevyšly ve prospěch obcí. Rozpočet začneme raději chystat na úrovni letošních reálných příjmů. Pokud stát skutečně pošle víc peněz, rádi příjmy navýšíme rozpočtovým opatřením během roku," sdělil starosta Jevišovic Pavel Málek.

I proto zatím nechtěl příliš spekulovat, nač by Jevišovičtí peníze navíc v městské kase mohli použít.

„Použili bychom je na investice, ale spekulovat nebudu, už proto, že ministerstvo financí hodně slibuje a málo plní," dodal Málek.

V červenci zveřejněný odhad ministerstva uvádí, že Jevišovice by měly v rámci nového přerozdělování dostat na obyvatele místo necelých sedmi tisíc víc než devět a celkově by jim v kase měly přibýt tři miliony korun.

Opatrní jsou ale zatím i představitelé Moravského Krumlova. Městu ministerská tabulka slibuje třináct milionů korun ročně navíc oproti dosavadnímu stavu.

„Vzhledem k tomu, že se ani příští rok nečeká příliš dobrý výběr daní, pokryje snad slíbené navýšení propad příjmů z posledních let. Už letos jsme městský rozpočet postavili pesimističtěji, než ukazovaly státní odhady, a dobře jsme udělali," uvedl místostarosta Zdeněk Juránek.

Z peněz, které stát městu nakonec z vybraných daní pošle, podle Juránka část téměř jistě zamíří do základních škol. „Podle chystaných pravidel už nemají další obce přispívat na žáky, kteří dochází do našich základních škol. To znamená, že do školy půjde víc peněz z rozpočtu města," upozornil místostarosta.

Ostatní nově získané peníze město použije na investice. „Máme připravenou řadu akcí, na kterých se musí město finančně podílet. Peníze jsme chtěli získat prodejem městského majetku, což se nám zatím daří částečně. Nyní bychom tedy využili nové příjmy rozpočtu. Jde například o chystanou kanalizaci v Polánce a Rokytné a následnou opravu poláneckého průtahu, případně další věci, jako je oprava sokolovny," dodal místostarosta.

Výrazné vylepšení rozpočtu ministerská tabulka slibuje Lubnici, maličké obci na Vranovsku. Ze současných sedmi set sedmdesáti tisíc mají daňové příjmy narůst o rovný milion. „Jsme velmi opatrní, budou tam ještě změny. Na přípravu rozpočtu máme ještě času dost. Peníze navíc bychom samozřejmě uvítali a věděli, co s nimi. Teprve ale uvidíme podle toho, kolik skutečně přijde na účet," hodnotil starosta František Komenda. I on má za to, že hodně peněz bude muset obec vyhradit pro školu.