Na Znojemsku se objevují v lednu a únoru. „O jedlosti, případně nejedlosti ohnivců se názory různí. Zejména v zahraničních atlasech jsou uváděny jako jedlé. Z Francie je doloženo užívání v malém množství na ozdobu jídel, třeba salátů. Čeští autoři atlasů hub jsou opatrnější a ohnivce k jídlu nedoporučují. V plodnicích ovšem nebyly nalezeny žádné toxiny, takže je možné houbu považovat za neškodnou," naznačil botanik Radomír Němec.

Penízovka sametonohá je typická jedlá zimní houba. „Rostou ve skupinách či v hustých trsech na odumírajících i živých listnatých stromech, na jejich kmenech, větvích a pařezech, zejména kolem vodních toků, ale i ve vlhčích lesích, údolích a roklích," naznačil Němec.

V těchto měsících roste například ohnivec rakouský. Zdroj: Radomír Němec