Po chvíli se střídají další účinkující, nechybí ani písničkářka Tereza Holubová nebo třeba osazenstvo únanovského pivovaru Dráteník. „Jsou to šikovní kluci. Uvaří pivo a mají i kapelu," nešetří chválou mužská část publika.

Více než desítka různých uskupení či jednotlivců vystupuje bez nároku na honorář. „Výtěžek ze vstupného a další vybrané peníze přispějí Jitce Netíkové, která je upoutaná na invalidní vozík. Hodláme jí přispět na zakoupení speciálního přístroje," říká pořadatel a moderátor akce Milan Jonáš.

Příbeh Jitky Netíkové:Během dospívání prošla nevhodnou léčbou mononukleozy. Poté lékaři podle pacientky stanovili chybnou diagnózu roztroušené sklerózy s následným léčením kortikoidy a infuzemi. Dnes 44letá žena skončila po mnoha zdravotních komplikacích před třemi lety na invalidním vozíku. Jitka Netíková pracuje jako překladatelka a tlumočnice. Speciální vertikalizační přístroj může zmírnit její obtíže.

Mezitím již chystají zábavu pro děti hasiči. Na plácku za pódiem postavili maketu hospody, která náhle vzplála plamenem. Děti mají za úkol zabránit ničivému požáru. Hasič, kterému kamarádi a známí neřeknou jinak než Soptík, ochotně pomáhá zájemcům zamířit proud vody z hadice na správné místo. „Musíš ji chytit pořádně, neboj se," trpělivě znovu a znovu vysvětluje Soptík správný postup a rozverně kropí i všechny přihlížející.

Zájemci se mezitím postrkují ve frontě, ale řada přijde a všechny. Přemožený ohnivý kohout totiž znovu a znovu usedá na střechu hostince.

Další atrakce na sebe nenechává dlouho čekat. Plácek totiž po chvíli napjatého očekávání pokrývá sněhobílá pěna. Zasněžené prostranství láká k ochlazení. „Ještě že jsem s sebou vzala náhradní oblečení," směje se mladá žena a pobaveně sleduje dovádějící drobotinu.

Zatímco se děti baví, dospělí užívají chvíle klidu. Organizátoři se tváří spokojeně. „Chtěli jsme pomoci Jitce Netíkové a zároveň uspořádat akci pro děti z dětského domova i pro rodiny, které zůstaly přes léto ve Znojmě," vysvětluje Milan Jonáš.

Nakonec se jim podařilo na festiválku vybrat šestatřicet tisíc korun. „Se sbírkou jsme mezi známými a kamarády začali již v lednu. Postupně jsme shromáždili sedmaosmdesát tisíc korun. Společně s výtěžkem ze sobotní akce jsme dali dohromady více než sto dvacet tři tisíc korun," pochvalovala si bezprostředně po akci Lenka Valterová, která pomáhala dobročinný festival i sbírku organizovat.