V pátek o tom informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková. „Všechny strany začaly nastalé problémy ihned řešit. Pesimistický scénář operoval s tím, že by tyto komplikace mohly termín uzavírky prodloužit až do jara,“ uvedla Pastrňáková.

Stavaři proto uspíšili o týden původní termín plánovaného kontrolního dne. Toho se zúčastnil i starosta Znojma Jan Grois. „Zhotovitel bude muset vykonat určité práce, se kterými původně nepočítal, takže vzniklo riziko, že se uzavírka Přímětic, která platí do 8. prosince, protáhne až do jara. Proto se pravidelný kontrolní den svolal o týden dříve. Nechci ztrácet čas dohadováním, čí je to vina, jestli stavebníků, Ředitelství silnic a dálnic jakožto investora nebo kohokoliv jiného, ale aktivně situaci řešit,“ sdělil Grois.

Vratné kelímky. Ilustrační foto.
Punč nalijí do vratného kelímku

Co se stalo? „Faktorů, které zdržují stavbu, se objevilo nezávisle na sobě hned několik. V první řadě jsme museli částečně předělat projekt skruže mostu, a to kvůli existujícímu podchodu pro chodce,“ vysvětlil Roman Daniel ze společnosti Silnice Group.

V prostoru pod mostní skruží zjistili stavaři neúnosné podloží. „To musíme zcela vyměnit za štěrkodrť. Při dorovnávání terénu pod skruží jsme narazili na telefonní kabel v místě, kde vůbec být neměl. Do toho přišlo zpoždění dodávky betonové armatury pro opěry, takže jsme neměli dostatek materiálu na stavbu. Posledním faktorem jsou lidské zdroje, které chybí snad v každém odvětví,“ dodal Daniel.

Delší doba uzavírky důležité spojnice pozlobí stovky řidičů. „To je velmi nepříjemná zpráva. K obecné neprostupnosti Znojma se tak přidává další komplikace. Doufám, že Ředitelství silnic a dálnic má sepsanou smlouvu s dodavatelem stavby tak, že stavařům za zpoždění hrozí nějaké penále,“ řekl řidič David Holeček, který musí využívat kvůli stavbě objízdnou trasu prakticky denně.

Ilustrační foto.
Oslavy výročí: Československo chtějí do knihy rekordů, otevřou i část parku

Nechat nejen obyvatele Přímětic a dalších obcí na severu regionu jezdit do práce a domů až do jara po několikakilometrové objížďce, rozhodně nechce starosta Znojma. „S tím jsme absolutně nemohli souhlasit. V Příměticích žijí čtyři tisícovky lidí, kteří denně autobusem nebo autem dojíždějí za prací, školou nebo zábavou do centra města. Proto jsme požadovali prodloužení doby uzavírky jen na dobu nezbytně nutnou s tím, že je posléze nutné zajistit průjezd autobusů i aut po Přímětické, respektive Hlavní ulici, byť po provizorním, avšak kvalitním betonovém povrchu. Finální pokládka asfaltu na vozovce pod mostem ať se udělá až na jaře, ale rozhodně to nesmí být důvodem další několikaměsíční uzavírky. Tu akceptujeme jen v řádech týdnů,“ naznačil Grois. Konkrétní termín nové uzavírky bude podle mluvčí radnice jasný až v listopadu.

Kvůli stále kratším dnům zajistí stavbaři také lepší nasvětlení a reflexní označení místa, kde chodci přecházejí k provizornímu podchodu.

Orli Znojmo.
Orli v zápřahu. V říjnu odehrají jedenáct zápasů, recept na regeneraci je výhra

Na kontrolním dni se probíral i problém chybějících dělníků. „Starosta proto zprostředkuje kontakt mezi zhotovitelem a znojemskou věznicí, se kterou město, respektive její příspěvkové organizace dlouhodobě spolupracují. Právě osoby ve výkonu trestu mohou být další pracovní silou, která vyplní nedostatek lidí na trhu práce,“ nastínila Pastrňáková.

Celkový harmonogram prací se podle mluvčí ani s ohledem na výše uvedené nemění. Aktuálně stavěná část obchvatu o délce asi tři a půl kilometru od kasárenské po únanovskou křižovatku bude zprovozněna na podzim roku 2019.

Karel Habsbursko - Lotrinský vidí směr Evropy v užší spolupráci mezi státy.
Pro Afričany jsme vzor, řekl v Brně vnuk posledního císaře habsburské monarchie