Nyní už mají údajně tři nebo čtyři roky zpoždění. „Je to životní otázka nejen pro region, ale i pro budoucí energetickou bezpečnost a nezávislost země,“ napsal v Dukovanské výzvě předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš.

Proč další blok
Reaktorovým blokům v Dukovanech skončí životnost v letech 2035-2037. Samotná stavba má trvat zhruba deset let.
Stavba pátého bloku má přijít na 150 miliard korun. Vybraná firma by měla začít stavět nejpozději v roce 2025.

Dukovanskou výzvu podepsali všichni zástupci obcí, které leží v bezprostředním okolí Dukovan. „Jedná se o Rešice a Horní Dubňany na Znojemsku a dále Mohelno, Rešice, Rouchovany a Slavětice na Třebíčsku,“ vyjmenovala starostka Rešic Petra Jílková, který je zároveň předsedkyně dobrovolného svazku, který tyto obce tvoří. Dodala, že elektrárna poskytuje pracovní příležitosti a lidé se v jejím blízkosti naučili žít a nevnímají ji negativně.

Výzvu podporuje i starosta Moravského Krumlova na Znojemsku. Jeho město leží jen patnáct kilometrů od elektrárny. „Naše země nemá podmínky k tomu, aby zde naplno fungovaly pouze obnovitelné zdroje. Pátý blok v Dukovanech je tedy nutnost,“ poukázal starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Připomněl, že stávající odborníci odejdou do důchodu a je třeba vychovat mladou generaci.

Muži za alkohol v průměru zaplatí dvakrát více než ženy
Policie dál prověřuje podezření na otravu metanolem. Čeká na výsledky testů

Aby nový blok stál v roce 2035, je nutné mít stavební povolení o deset let dříve, což podle kritiků již není možné. „S objektivními problémy, které musíme řešit, jsme signatáře výzvy seznámili. Zatím jsme odstranili zákonné překážky a řešíme otázku dopravy, která bude při výstavbě důležitá,“ sdělila náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Lenka Kovačovská.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má jasný harmonogram. Jasněji ohledně investic a financování by mělo být na jaře příštího roku. Pak přijde na řadu výběr dodavatel. Ve hře je šest zahraničních projektů.

Co říká dukovanská výzva:
Dukovanská lokalita je snad jediná lokalita na světě, kde se obyvatelstvo podrobně a dlouhodobě zajímá o provoz elektrárny a sleduje, co se ve světě jaderné energetiky děje. Díky velmi dobrým vztahům mezi elektrárnou a obyvatelstvem v jejím okolí jsou lidé velice pozitivně naladěni k otázkám jaderné energetiky. Vědí, že provoz je bezpečný a spolehlivý a také dobře vědí, že se na jaderné elektrárně nacházejí pracovní příležitosti. A to nejen přímo na samotné elektrárně, ale také v navazujících službách jako je třeba doprava, školství, ubytovací možnosti, údržba, podpůrná výroba atd. Výsledkem je, že obyvatelstvo v drtivé většině chce a podporuje dlouhodobý provoz stávajících bloků a požaduje výstavbu bloků nových.
To je skutečnost a z ní vyplývá požadavek.
Obyvatelstvo chce, aby Jaderná elektrárna v Dukovanech vyráběla dál elektrickou energii po dobu dalších mnoha desítek let. Víme, že současné bloky jednou doslouží a proto chceme, aby jejich provoz byl plynule nahrazen bloky novými. Výstavba nových bloků je deklarována, ale vnímáme, že jde pomalým tempem kupředu. Neustálé mlžení a přešlapování na místě a oddalování definitivního rozhodnutí o nové výstavbě je škodlivé. Proto udělejte rozhodnutí a vyhlaste, že nový blok se bude stavět v Dukovanech v termínech tak, jak to určuje Aktualizovaná státní energetická koncepce a Národní akční plán pro jadernou energetiku, možná i v termínech rychlejších. Současné rozhodnutí vlády, že se stavba připravuje a že definitivní rozhodnutí vydá až po povolovacích procesech, tj. 2025, je nedostatečné a uvádí region, průmysl, školství a další instituce v nejistotu.
Je to životní otázka nejen pro region Dukovansko, ale zejména pro budoucí energetickou bezpečnost a nezávislost České republiky.
K ní se totiž obyvatelstvo v okolí Jaderné elektrárny Dukovany svým postojem k udržení a dalšímu rozvoji jaderné energetiky staví mnohdy prozíravěji než vláda České republiky.
Proto, aby tomu nebylo i nadále, vyzýváme Vládu ČR: Neodkládejte rozhodnutí na příští vládu, rozhodněte o výstavbě vy!
Energoregion 2020,
Ekoregion 5,
Rouchovany,
Dukovany,
Občanská bezpečnostní komise,
Energetické Třebíčsko

Hasiči ze záchranného útvaru v Hlučíně začali s demolicí zadní části bývalých budov Městské zeleně mezi Pražskou a Dvořákovou ulicí ve Znojmě.
OBRAZEM: Začala demolice bývalé budovy správců zeleně ve Znojmě

Co říká vláda:
Podporu dalšímu rozvoji jaderné energetiky na Dukovansku vnímá nejen ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ale i ostatní kolegové z vlády, parlamentu a státní správy jako nesmírnou konkurenční výhodu pro rozvoj jaderné energetiky, kterou nám závidí řada jiných států.
S průběžným stavem naplňování cílů, ale i s objektivními problémy, které musíme postupně řešit, jsme signatáře Dukovanské výzvy infromovali. Vládě se podařilo odstranit celou řadu legislativních překážek a komplikací pro výstavbu. Řešímu o otázku dopravy.
Aby byla šance stihnout harmonogram tak, jak je nyní představen, tedy zprovoznit nový blok v lokalitě Dukovany v době plánovaného odstavování stávajících bloků, bude nutné, aby nová vláda, která vzejde z nadcházejících voleb, učinila právě na základě připravenýchanalýz rozhodnutí o financování výstavby.
Ministertsvo průmyslu a obchodu, mluvčí Jiří Kotrba