Jako podstatně složitější vnímají letošní jaro ve srovnání s loňskem ve znojemské stavební firmě Atlanta. „Je to opravdu špatné. Poprvé po dvaceti letech fungování jsme loni a předloni propustili třicet procent zaměstnanců s příslibem opětovného nástupu v dubnu. Loni se nám tento termín podařilo dodržet, letos ještě vůbec nevíme,“ uvedl technický ředitel firmy Jaroslav Dvořák. 

Dodal, že loňský rok byl pro jeho společnost ve výsledku srovnatelný s rokem 2010. „To však jen za cenu, že na stavby jezdíme mimo Znojemsko. Vyhlídky pro letošní rok nejsou optimistické a pro příští rok se nedá předpovídat vůbec. Nabírat nové lidi rozhodně nemůžeme, v květnu snad alespoň vezmeme ty, kterým jsme dali při propouštění příslib opětovného nástupu,“ doplnil Dvořák.

Ještě ostřeji komentoval vývoj ve stavebnictví v regionu majitel menší stavební firmy Jiří Jelínek. „Loni jsme propustili všechny lidi. Pro stát s jeho zakázkami za likvidační ceny dělat nebudeme,“ zlobil se Jelínek.

Dodal, že loni byl například při stavbě školky v jedné vesnici v regionu v minusu kolem padesáti tisíc korun. „Vyhlídky na to, že by se na stavebním trhu začaly zlepšovat podmínky, jsou špatné. Podle počtu zakázek budeme uvažovat o zajištění dalších pracovníků,“ dodal Jelínek. 

Mírný optimismus panuje například ve firmě OSP Moravský Krumlov. „Pokud chce být firma konkurenceschopná i v době krize, tak se samozřejmě musí umět přizpůsobit trhu a maximalizovat své možnosti. Jsem rád, že přestože stavebnictví je na tom rok od roku hůř, tak naše společnost dosud nezaznamenala pokles obratu, i když růst je daleko menší než před třemi lety,“ svěřil se jednatel společnosti Vlastimil Kocanda. 

Jak dodal, stavebnictví na Znojemsku se promítá do situace na trhu v celé zemi. „Naše odvětví už čtvrtý rok po sobě neustále padá, navíc na Znojemsku je propad trhu umocněný vysokou nezaměstnaností, nízkými mzdami, a tím i malou kupní silou místních obyvatel. Krize nám ale dala možnost rozloučit se s lidmi, kteří nebyli schopni odvádět kvalitní a produktivní práci,“ uzavřel Kocanda, jehož firma více než polovinu produkce má mimo region Znojemska.

Začátek sezonních prací nezaregistroval ani znojemský úřad práce. „Z aktuálních statistik vyplývá, že naopak ještě několik desítek lidí se na úřad práce přišlo zaevidovat. Zatím však nemáme od stavebních firem ohlášené žádné další propouštění nebo dokonce ukončení činnosti firem,“ podotkl ředitel znojemského pracovního úřadu Emil Čopf.                   

Jak si stojí největší stavební firmy v regionu VHS a Pozemní stavby, není jasné. Ani jedna z firem na dotazy Znojemského deníku neodpověděla. Obě firmy jsou spojované s korupční aférou na znojemské radnici, což mohlo ovlivnit také jejich hospodářské výsledky.

Přesto zedníci a další řemeslníci na Znojemsku letos práci mít budou. Staví se nový domov důchodců, velké bytové domy v areálu bývalé sodovkárny a v jeho sousedství, modernizovat se bude úpravna vody, budovat se má golfové hřiště u Hevlína nebo další část kanalizace v Moravském Krumlově.