Přesný den stávky odboráři zveřejní až tři dny před jejím začátkem. „Rozhodně ji vyhlásíme dřív než do měsíce,“ odhadl Weinstein.

Při úterní schůzce kraj nabídl pomoc řidičům skrze dodatky ke smlouvám. Řidiči by tak dostali navíc 2,85 koruny za kilometr. Jihomoravští zastupitelé navíc dopravcům slíbili poslat i sto milionů korun. „Situaci by to uklidnilo asi na dva roky. Každý si ale může spočítat, že už po několika měsících by dopravci začali tratit,“ dodal Weinstein.

Proti rozhodnutí odborářů se ohradil Šimek. „Jsem zklamaný. Úterní jednání bylo věcné, bez emocí, nabídli jsme různé varianty řešení a dohodli jsme se i na dalším postupu. Teď se dozvídám, že se k tomu odboráři staví váhavě,“ okomentoval Šimek.

Psali jsme k tématu => Stávka řidičů autobusů: kraj i dopravci chtějí pomoc státu

Přestože se stávka netýká brněnského dopravního podniku, cestování Brňanům částečně také naruší. Některé autobusové linky na okraji města totiž obsluhují právě stávkující dopravci. „Spojů, co nahrazují naše linky, není mnoho, pokryjeme je tedy z našich záloh. Nebudeme po dobu stávky ale zajíždět do obcí u Brna, kam naše linky běžně jezdí,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Dopravci se rozhodují, jaké stanovisko ke stávce zaujmou. Čekají i na oznámení odborářů. „Neřekli nám, že se ke stávce schyluje. Nemyslím si, že by se nás týkala,“ uvedl zástupce ředitele společnosti Vydos Bus Igor Čeki.

Jednání odborářů se nelíbí jednateli znojemské dopravní společnosti Psota Petru Chadimovi. „Kraj postupuje tak, jak ze zákona může. Když je zajištění situace alespoň na dva roky podle odborářů nekoncepční, nevidí si do úst,“ uvedl.

Odboráři ještě stále pracují i s možností, že se s krajem dohodnou a stávku vyhlašovat nebudou.

Psali jsme k tématu => Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Informace o hrozící stávce příliš nepotěšila Davida Lobpreis ze Znojma, který často cestuje mezi jižní Moravou a Ústeckým krajem. „V jiných zemích se takové věci dějí, řidiči na to asi mají právo, ale stávka je až to poslední řešení. Docela rád bych o ní věděl s rozumným předstihem, protože jezdím docela často a daleko," řekl Lobpreis.

Odkládané zvýšení mezd řidičů autobusů odsouhlasila vláda v nařízení, které platí od letoška. Podle něj mají dostávat téměř sto korun za hodinu jízdy. Už loni kvůli mzdám hrozila stávka řidičů na Znojemsku.