Občan, který pošle na znojemskou radnici dopis, se vůbec nemusí dočkat odpovědi. Mezi podatelnou a kanceláří radnice vznikla totiž jakási černá díra a v elektronické poště řádí zřejmě vir. Jinak totiž nereagování vedení města vysvětlit nelze. Přesvědčila se o tom třeba Milena Hudečková, organizátor Wake Upu Pavel Kovařík nebo iniciátor petice proti kácení v parku Petr Lazárek.

Milena Hudečková napsala minulý rok starostovi Vlastimilu Gabrhelovi dva dopisy. Přestože je úřednice na podatelně opatřily razítkem městského úřadu, odpovědi nepřišly. Ani pokus o kontakt po telefonu se nezdařil. „Loni v září a letos v zimě jsem chtěla s panem starostou mluvit, alespoň telefonicky. Sekretářka mi řekla, že stačí nechat vzkaz, ale opět jsem se žádné odpovědi nedočkala. Mluvila jsem se svými známými a mají stejné zkušenosti. Že by moje dopisy také nedorazily k panu starostovi?" ptá se zklamaná Milena Hudečková.

Podobný případ se týká i dnes již zaniklého znojemského hudebního festivalu Wake Up. V únoru ještě před tím, než dotace na kulturu projednávala rada města, požádal jeden z organizátorů festivalu Pavel Kovařík starostu Gabrhela o schůzku. „Říkal jsem mu, že akci už připravujeme a chtěl jsem probrat, zda můžeme počítat s podporou města. Domluvili jsme se na schůzce, která měla být následující týden. Ale když jsem starostovi poslal email s návrhem termínu, neodpověděl. Už předtím se mi několikrát stalo, že starosta Gabrhel ani tisková mluvčí nereagovali," řekl organizátor Kovařík.

Mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková odmítla, že by na radnici dopisy ignorovali. „S panem Kovaříkem město aktivně komunikovalo. O žádné schůzce, o kterou pan Kovařík žádal starostu, nevím. Co se týče dopisů Mileny Hudečkové, dle obsahu dopisy nebyly žádostmi o poskytnutí informací, ale reakcemi na námi uveřejněné články v novinách, které se problematikou podrobně zabývaly, a více informacemi úřad ani nedisponoval," brání mluvčí Pastrňáková představitele radnice.

Další případ je ale také z letoška. Jak Znojemský deník nedávno informoval, předseda sdružení Za Znojmo přívětivější Petr Lazárek poslal starostovi Vlastimilu Gabrhelovi přes podatelnu dva dopisy a jeden email týkající se vzniku petice proti podobě revitalizace parku a jejím výsledku. Odpověď však nedostal a mluvčí města Pastrňáková existenci dopisů popřela. „Osobně jsem zkontrolovala poštu pana starosty Gabrhela a žádný dopis od Petra Lazárka nedorazil. Jediné, co jsme na úřadě obdrželi, je petice," řekla v polovině dubna Deníku Pastrňáková.

Lazárek však má kopie dopisů potvrzené podatelnou města, k dispozici je má i Znojemský deník. „Navzdory tvrzení mluvčí, že žádné dopisy na radnici nedorazily, jsem pak 20. dubna na tyto „neexistující" dopisy obdržel od pana starosty přece jen odpověď," komentoval Lazárek nečekaný obrat, který nastal po uveřejnění prvního článku v Deníku.

Není to poprvé, co na radnici zmizely dokumenty. V únoru 2012 znojemští radní zrušili soutěž na správce sítí, přitom už byl vyhlášen vítěz. V druhém kole výběrového řízení ale někdo na úřadě ztratil nebo skartoval část podkladů od firem. „Chybějící dokumenty bychom nemohli předložit antimonopolnímu úřadu, proto jsme museli výběrové řízení zrušit," reagoval tehdy Gabrhel. Jeden z účastníků tendru však oponoval, že naopak chyběl doklad o řádném vyhodnocení soutěže.

TOMÁŠ HAMBÁLEK