Na jistotu sází v podzimních volbách nejsilnější strana nynější koalice, sociální demokraté. „Kandidátku vede starosta Vlastimil Gabrhel a na předních místech jsou zastupitelé," sdělil okresní předseda strany Jan Grois. Nynější místostarosta je i číslem dvě oranžové kandidátky.

Generační změnou prochází koaliční lidovci. Dlouholetého lídra Pavla Balíka vystřídá v čele kandidátky radní Pavel Jajtner. Nestraníci, třetí člen koalice, svou kandidátku zatím nepředstavili, podle informací Deníku ji skládá radní Miroslav Kavka.

Největší opoziční stranu, občanské demokraty, povede do volebního boje zastupitel a někdejší starosta Petr Nezveda. Záda mu budou krýt zastupitelé Jitka Schneiderová a Jan Blažíček. „Myslím, že jsme ve své době na radnici udělali kus práce. Dnes je v módě na ni házet špínu a je potřeba se za naši práci postavit. Udělali jsme jistě i chyby, ale z těch se chceme poučit," řekl ke své kandidatuře Nezveda. Na kandidátce chybí místní a oblastní šéf partaje Pavel Kovařík, který se od nominace schválené místním sněmem ostře distancoval s tím, že za ni odmítá nést politickou zodpovědnost.

Změnu v čele kandidátky chystají i komunisté. Do voleb je povede nynější zastupitel a šéf kontrolního výboru Petr Krátký. Ten se současně uchází o senátorský mandát poté, co ho místní straníci do boje o Senát vyslali proti senátorce Martě Bayerové, kterou nominovalo stranické ústředí. Do voleb se chystají i komunální spojenci Bayerové. Před čtyřmi lety je vedla pod hlavičkou hnutí OMMO. To ale před časem znojemskou organizaci zrušilo. „Nyní kandidátku skládají lidé kolem mě. Bude se jmenovat Občané městu Znojmu a povede ji zastupitel Jiří Šmahaj," řekla senátorka, která odmítla sdělit, zda a na jakém místě kandidátky sama je.

Někteří současní nebo bývalí zastupitelé jdou do voleb pod novými hlavičkami. Bývalý radní Jiří Ludvík vede kandidátku Změna Znojmo. „Pro Změnu jsem se rozhodl proto, že na Liberecku ukázala, že politiku lze skutečně dělat jinak a že program nekompromisní transparentnosti lze naplňovat. Myslím, že jsme postavili silnou kandidátku, na kterou se postavili například Jiří Feichtinger, Milena Kohoutková, Petr Lazárek, Petr Bojanovský či Jiří Peroutka," sdělil Ludvík.

Někdejší radní a nynější opoziční zastupitel Jiří Kacetl povede do voleb hnutí Pro Znojmo, které kandiduje s podporou hnutí STAN. „V těchto volbách půjde o hodně. Voliči se musí rozhodnout, zda chtějí pozorovat další sestup Znojma do provinciální bezvýznamnosti a letargie, anebo posunou město opravdu vpřed," vysvětloval svou motivaci Kacetl. Spolu s ním jsou na předních místech kandidátky například Jakub Krainer, Karel Fiala, Monika Pospíšková a Lukáš David.

Komunální premiéru chystá na podzim hnutí ANO. „Lídryní kandidátky pro komunální volby ve Znojmě bude třiapadesátiletá advokátka Olga Štefaniková," sdělil krajský mluvčí hnutí Ondřej Holík. Další jména z kandidátky ANO zatím neoznámilo.

Do zastupitelstva se na podzim pokusí vrátit zástupci Strany práv občanů, dříve známí i jako Zemanovci. „Stavíme plnou kandidátku Strany práv občanů a sdružení nezávislých nazvanou SPOlečně pro Znojmo. Na kandidátce jsou rovným dílem členové SPO a nezávislí kandidáti, a stejně tak jsou na ni rovným dílem muži a ženy. Lídrem je bývalý krajský a městský zastupitel Jiří Růžička. Na dalších místech jsou například Marcela Jelínková, Karel Burdík či Jana Valášková a Pavel Kaman," informoval regionální šéf strany a někdejší znojemský místostarosta Marian Keremidský, který je dvojkou kandidátky.

V minulých komunálních volbách se o hlasy znojemských voličů ucházelo celkem čtrnáct kandidátek, jedenatřicet křesel zastupitelstva si rozdělili lidé z šesti z nich.