„Jsem ráda, že se nás tu sešlo tolik. Věřím, že to nebude zbytečná práce. Spolužačky jsme nemusely přesvědčovat, ochotně přišly samy,“ řekla studentka Eva Masařová, jedna ze čtveřice iniciátorek opravy. Spolu s kamarádkami má za sebou několik měsíců jednání s vedením školy a zástupci městské policie a znojemské radnice. „Chodily jsme i po dalších středních školách. Mluvily jsme o svém projektu a vysvětlovaly, kde jsou například legální plochy pro tvorbu graffiti. Upozornily jsme také, že hradby budou po opravě pod zvýšeným dohledem strážníků, “ přiblížila další aktivity studentek Masařová.

Na nápad něco s počmáranými hradbami udělat přivedl děvčata rozhovor s městským strážníkem Pavlem Benem. „Slyšel jsem je, jak se o tom právě tady baví. To, že se skutečně rozhodnou něco udělat jsem sice zprvu příliš neočekával, ale jsem velmi rád, že se celou věc podařilo dotáhnout do konce,“ řekl Beno, který také přiložil ruku k dílu. Podobě přišli pomoci i šéf strážníků Petr Kolouch a znojemský starosta Petr Nezveda. „Iniciativy studentek si velmi vážím. Myslím, že tahle akce má vedle svého viditelného výsledku i symbolický význam. Mladí se tím výmluvně distancují od počínání několika bláznů mdlé inteligence, kteří mají pocit, že na každou novou fasádu musí udělat nějaký svůj výtvor,“ řekl starosta.

Opravy zorganizovali strážníci s podporou města a za spolupráce učiliště na Uhelné. „Město poskytlo padesát tisíc na barvy a materiál, práci zajistí studentky a učni. Ve svém volnu přišli pomoci i strážníci. Chápeme to i jako preventivní akci. Všichni, kdo tu pomáhají vidí, jak těžko se sprejové nápisy odstraňují a kolik práce dá obnova fasády,“ konstatoval šéf strážníků Petr Kolouch.

Za dobrý nápad označil iniciativu studentek i zástupce ředitele učiliště František Čech. „Uděláme něco pro Znojmo a současně má taková akce i výchovný účinek. Naši učni se postarají i o nezbytné opravy, které zdi vedle přelíčení fasády potřebují. S prací budeme pokračovat ještě příští týden,“ řekl Čech.