Vůbec poprvé za třiadvacet let v sobotu znojemští vodáci nevyplují od znojemské přehrady k tradičnímu Zamykání Dyje. V řece je totiž příliš málo vody. Svůj provoz kvůli suchu omezují i lodní dopravy na Nových Mlýnech a Vranovské přehradě.

Znojemští vodáci mají po sezoně už skoro měsíc. „Průtoky v řece klesly zhruba od září, v hlavní sezoně to bylo ještě slušné. Zamykání pořádáme od roku 1994, zrušit jsme ho museli poprvé, protože polovinu cesty bychom museli lodě přetahovat a chodit pěšky,“ sdělil šéf znojemských vodáků David Gros.

Ilustrační foto.
Vranovská přehrada má málo vody. Kvůli nebezpečí přívoz už turisty nesveze

Jak dodal, málo vody je už ve Znojmě pod jezy, ale také dál po toku kolem Tasovic. „Z hlavního toku odvádí hodně vody náhony a další vedlejší kanály,“ upřesnil Gros.

Sucho na Vranově
· Voda z Vranovské přehrady slouží mimo jiné k zásobování pitnou vodou Znojma a části Vranovska.
· V současnosti je hladina 339,19 metru nad mořem a zásobní prostor je naplněný na přibližně 54 procent.
· Kvůli všem funkcím, které přehrada plní, pokryla jen za minulý týden odběry překračující o 1,7 milionu kubíků přítok do přehrady. · Hladina proto poklesla za týden o 40 centimetrů.
Zdroj: Povodí Moravy

Vodákům obvykle vylepšovali průtok vodohospodáři. Ti ale letos nemají, kde brát. Na Vranovské přehradě je totiž stav vody nebývale nízký. Dobře to znají rekreanti z chat na bítovské straně přehrady. „Byl jsem se tam podívat minulý týden a zátoky u naší chaty skoro zmizely. Když jsem viděl, kolik zbylo vody, říkal jsem si, že je to na asi tak na deset temp tam a zpátky,“ usmíval se chatař František Lebeda.

Nízký stav vody mu zatím příliš nevadí. „Doufám jenom, že do jara bude vody víc, nerad bych svou plachetnici stahoval nějakých padesát metrů poměrně prudkým písčitým svahem,“ podotkl Lebeda.

Kvůli nízké hladině skončil na přehradě předčasně přívoz zajišťující po dobu oprav hráze spojení s pláží přehrady. „Měli jsme ještě v říjnu jezdit víkendy, ale technicky už nebylo možné se s lodí dostat ke břehu. Běžné plavby pokračují, i když i ty nám nízký stav vody komplikuje. Proto také méně vyrážíme až k Bítovu. Od října jezdíme hlavně objednané plavby,“ řekl Dalibor Dufek z Lodní dopravy Vranov.

Podle vodohospodářů hladina klesá proto, že přehrada musí plnit řadu funkcí. „Přímo z nádrže zajišťujeme vodárenský odběr pro úpravnu Štítary, pod vodním dílem pak odběr pitné vody pro Znojmo. Dále voda z nádrže zajišťuje minimální průtoky v Dyji, velké množství odběrů pro zemědělce a naplnění mezinárodních závazků s Rakouskem,“ vypočítal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Znojmo získá od stávajících majitelů chátrající altán. Chystá opravu.
Zchátralý altán ve Znojmě získá radnice. Opraví ho za dva miliony korun

Nedostatek vody postihl i vodní dopravu na Nových Mlýnech na Břeclavsku. „Skončit jsme museli ke závěru srpna. Jezdívali jsme přinejmenším o víkendech co hodinu a loď pro osmačtyřicet lidí bývala plná, je to tedy citelná ztráta,“ řekla Ivana Stránská z Lodní dopravy Břeclav.