A předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo slibuje opravdu vydařený ročník. „Očekáváme výbornou sklizeň zdravých a kvalitních hroznů. Taková sezona tu už dlouho nebyla. Úroda bude zřejmě o polovinu větší než loni,“ informoval Sedlo.

Obliba svatomartinského vína podle něj každým rokem stoupá. Vinařský fond zavedl poprvé značku Svatomartinské v roce 2005. Tehdy se přihlásilo k výrobě šestatřicet vinařství. „Nyní registrujeme celkem sto devatenáct vinařů a zhruba dvě stě padesát vzorků. Počítáme však s tím, že jejich počet ještě vzroste,“ domnívá se Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

Mezi populární druhy vína, která patří pod značku Svatomartinské, patří třeba od loňska Muškát moravský. „Získal si mezi zákazníky velmi rychle oblibu. Hlavně díky tomu, že je velmi aromatický,“ informoval ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

K největším akcím spojeným se svatomartinským vínem patří košt spojený s hody na brněnském náměstí Svobody. Zájemci ochutnají ze stovky vzorků.
Ačkoli zájem o svatomartinská vína roste, mají také svoje odpůrce. A to i mezi vinaři. Řadí se k nim například velkopavlovický vinař Radomil Baloun. „Svatomartinská vína nemám rád. Nevyrábím je. Všichni vína znásilní. Jsou potom kyselá, zasířená a nepříjemná k pití,“ vyjádřil svůj názor Baloun.

Svatomartinská vína jsou svěží a ovocitá. Aby mohlo nést víno značku Svatomartinské, musí být vyrobené z tuzemských hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský nebo Modrý Portugal či Svatovavřinecké. A projít hodnocením nezávislé komise.

MARTINA KOZIOLOVÁ
IVA VALENTOVÁ