Šipkovaná, stezka odvahy, společné soutěže, sportovní hry, diskotéky či jízda na koni. To vše mohou zažít děti na letních táborech na Znojemsku. Do areálů rekreačních oblastí se sjely děti z různých koutů republiky a některé tábory už byly vyprodané koncem dubna.

„Celkem letos pořádáme jedenáct táborů a kromě jednoho byly všechny už před prázdninami zamluvené. Někde s dětmi budou i rodiče,“ řekla ředitelka Domu dětí a mládeže ve Znojmě Jitka Schneiderová.

Zájem o tábory každým rokem stoupá. „Hlásí se čím dál víc dětí a rodiče mají oblíbené i příměstské tábory, které jsou po celé prázdniny ve Znojmě a jsou vhodnou náhradou školek či družin,“ uvedla Schneiderová.

Také rodiče jsou za tyto služby rádi. „Školky ve Znojmě sice fungují, ale jen po týdnech nebo po čtrnácti dnech. Nechci dávat své děti do jiné školky, než na jakou jsou zvyklé,“ sdělila maminka Lenka Zálešáková. Jedním z největších táborů ve znojemském regionu je areál „lesáků“ v Lančově, kde si teď užívá na sto třicet dětí. „Máme tu děti z celé Moravy ve věku od šesti do šestnácti let. Je to všeobecný tábor, děti sportují a zkoušejí ruční práce,“ sdělila vedoucí táboru Lenka Pojerová.

Do letních táborů se chystají v těchto dnech i znojemští hygienici. Zahájili tradiční kontroly. „Od začátku prázdnin jsme zkontrolovali dva větší provozovatele táborů na Znojemsku. Výsledky byly v pořádku,“ řekla vedoucí oddělení hygieny dětí a dorostu doktorka Jana Tušerová. Celkem hygienici zkontrolují šestadvacet táborů na Znojemsku.