Dvojnásob opatrní by měli být chodci i řidiči na přechodech ve Znojmě. Pokud jezdí nebo přechází na červenou, může je to stát dva tisíce korun, i když v dohledu není žádná policejní uniforma. Přestupky totiž sledují i policisté v civilu konající takzvaný skrytý dohled.
Přesvědčil se o tom v posledních dnech i Libor Kovář na novém přechodu u Mariánského náměstí.

„Byl jsem kus od přechodu, kde ještě svítila zelená a navíc po něm šli velmi pomalu dva starší lidé. Na zebru jsem vstoupil už na červenou. Důchodce jsem ale snadno dostihl a na ostrůvek došel už před nimi,“ popsal Kovář.

Poté, co počkal na dvojici důchodců, aby přešli zbývající část silnice společně, zastavil ho na druhé straně mladý muž v civilu. A prokázal se jako policista.

„Byl velmi strohý, myslím, že až příliš. Vyzval mě, abych ukončil telefonní hovor a šel s ním za uniformovanou hlídkou. Ta prý se mnou přestupek projedná. Sdělil mi, že na místě mohu dostat pokutu do dvou a půl tisíc. Nebo se mnou projednají přestupek ve správním řízení, kde hrozí vyšší sankce,“ dodal Kovář.

Připustil, že na červenou přecházel.
„Mám ale dvacet let zkušeností jako řidič, cyklista i chodec. Snažím se být vždy ohleduplný a myslím, že policista na mě byl hodně přísný,“ poznamenal Kovář.

Znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová potvrdila, že policisté nasazují muže v civilu už nějakou dobu.
„Na různých místech používáme při různých příležitostech jak uniformované hlídky, tak skrytý dohled. Policisté se samozřejmě zaměřují jak na chodce, tak na motoristy, zda na přechodech dodržují předpisy,“ uvedla mluvčí.

Jak se zatím skrytý dohled osvědčuje, nechtěla mluvčí komentovat.
„Jisté je, že tuto formu budeme podle potřeby používat i nadále,“ dodala.
Podle zkušeností dopravních policistů patří provinilí chodci spíše k výjimkám.

„Na červenou přechází jen ojediněle. I když u přechodu stojí třeba celá skupinka, přejít předčasně si troufne jen jeden,“ shrnula zkušenosti dopravních policistů mluvčí.

Svou pozornost zaměřili policisté na přechody i v reakci na nehody či nebezpečné situace, které na nich vyšetřují. „Chceme snížit počty nehod a kritických situací a pomoci tomu, aby si jak chodci, tak řidiči uvědomovali své povinnosti a dodržovali je,“ uvedla Drahokoupilová.

Vedle kontrol v rámci běžné služby se v poslední době policisté zaměřili na přechody i při bezpečnostních akcích.
„Například v pátek jsme při takové kontrole přistihli dva řidiče, kteří nedali přednost chodcům. Každý dostal pokutu dva a půl tisíce korun,“ informovala mluvčí.

Skrytý dohled příležitostně používají i znojemští strážníci. Ovšem hlavně ke kontrole kázně majitelů psů.
„Měli jsme několik akcí, kdy strážníci v civilu sledovali, zda majitelé po svých psech na exponovaných místech uklízí. Na případné provinilce upozornili uniformovanou hlídku. O tom, že bychom něco podobného dělali na přechodech, jsme zatím nemluvili,“ řekl znojemský starosta Petr Nezveda.

„Samozřejmě, že i chodec, který přejde na červenou, musí počítat s tím, že za přestupek bude postižen. Obecně si ale myslím, že řidiče, kterých je větší počet, jsou silnější a bezohlednější, je nutné hlídat víc,“ podotkl starosta.

K větší kázni se radnice nyní pokouší řidiče přemlouvat i po dobrém. „Na vybraná místa ve městě začneme dávat cedule nazvané Informujeme s úsměvem, na nichž řidiče upozorňujeme na to, aby se vyvarovali nejčastějších přestupků,“ dodal Nezveda.