Rozšířit a zmodernizovat svůj stávající sportovní areál plánují sportovci v Tasovicích. Chtějí vybudovat novou krytou tribunu s výhledem na hlavní travnaté i tréninkové fotbalové hřiště, nové šatny pro více mužstev a rozhodčí, technické a provozní zázemí a také restauraci s klubovnou. Stavba má sloužit pro sportovní vyžití jak sportovců, tak široké veřejnosti. O záměru informují krajští úředníci v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Pracovat by se mělo už na jaře příštího roku, hotovo by mohlo být, podle finančních možností, nejpozději do roku 2018.

Záměr stavby přiblížil předseda výboru klubu TJ Sokol Tasovice Jan Vašina. „Máme zpracovanou studii a projekt pro územní rozhodnutí. To je nyní u úředníků na posouzení. Vše jsou ale zatím jen plány. Na stavbu budeme potřebovat asi pětatřicet milionů korun a ty zatím nemáme," uvedl Vašina. Dodal, že přípravné práce by mohly začít již na jaře příštího roku. „Ty zahájíme, až se nám vyjádří příslušné orgány. Začátek prací bude v naší režii," řekl Vašina.

Tasovičtí fotbalisté, kteří jsou stále úspěšnější, zatím hrají i trénují na hřišti s tvrdým povrchem. „Jednu polovinu chceme zatravnit a druhou půli odbagrujeme a zabereme tam obecní pozemek. Plánujeme nové osvětlení, tribunu s výhledem na obě hřiště, nové šatny pro mužstva a rozhodčí, sociální zázemí, společenskou místnost i restauraci," vypočetl Vašina.

Představitelé obce zatím sportovcům vyšli vstříc nabídkou potřebných pozemků zdarma. Starosta Tasovic Josef Sabáček však další plány hodnotí velmi obezřetně.

„Zastupitelstvo poskytnutí pozemků již odsouhlasilo. Pokud se týká dalších staveb, jako je tribuna či restaurace, musíme být opatrní. Všude slyšíme varování, aby se nová zařízení, jako například koupaliště, moc nebudovala. Vše totiž stojí další peníze za provozní náklady. Oficiální stanovisko k tomu jsme ještě nezaujali," přiblížil Sabáček.

Starosta si uvědomuje, jak tamní fotbalisté dělají dobré jméno obci. „Na tak malou obec je úspěch, kam až se dostali. U nás se hraje fotbal šedesát let a vždy byl na dobré úrovni. Přejeme si, aby to dlouho vydrželo," povzbudil fotbalisty i funkcionáře Sabáček.

Přípravné práce plánuje vedení klubu z vlastních prostředků. „Chceme začít sami, aby případní investoři viděli, že celému projektu jdeme aktivně naproti. O peníze požádáme ministerstvo školství, obrátíme se i na fotbalový svaz, hledáme i různé agentury, které by nám pomohly. Pokud se nám podaří sehnat potřebné peníze, mohlo by být hotovo v rozmezí dvou až pěti let," nastínil Vašina.

Předseda klubu si myslí, že kvalitativní růst úrovně tasovického fotbalu by mohl případné investory přesvědčit, aby se na stavbě také podíleli.

Na nové zázemí i hřiště se už těší patrně všichni tasovičtí fotbalisté. Jedním z nich je také záložník tamního A mužstva Petr Horáček. „Jsem moc rád, že se tato stavba plánuje. V současnosti máme zastaralé zázemí. Jsme v malých, nevyhovujících kabinách, potřebovali bychom lepší sprchy. Hřiště je přetěžované a poničené. Vezměte si, že na něm hraje devět mančaftů, jsou na něm i tréninky," podotkl Horáček.

Lepší tribuny si podle fotbalisty fanoušci také zaslouží. „Chodí na nás v průměru dvě stě padesát, dvě stě sedmdesát lidí, což je na malou obec, jakou jsou Tasovice, velmi slušné," míní Horáček.

Palce Tasovickým drží také znojemští fotbalisté. „Vnímám úspěchy Sokola Tasovice. To, jak se jim v divizi daří, je dobré pro celý okres," konstatoval sportovní ředitel 1.SC Znojmo Michal Sobota.

Dodal, že Znojmu chybí tréninkové hřiště a tasovický klub má výhodu vhodných pozemků v sousedství stávajícího areálu. „Jejich hráči i fanoušci si lepší zázemí rozhodně zaslouží. Moc jim to přeji," zakončil Sobota.