Majitel zříceniny David Hamza poskytnuté dotace z programu obnovy venkova vítá. „Chtěl bych, aby práce začaly ještě letos. Plánuji opravit štítovou zeď, která je široká pět metrů. Osm metrů vysoká a dlouhá padesát metrů. Na vyhlídku pak povede dřevěný chodník, který turistům umožní lepší přístup. Pohledy do krajiny zpříjemní plošina se zábradlím. Výstupy na nejvyšší místo zříceniny tak budou lépe zabezpečené," vysvětlil Hamza s tím, že se získáním peněz mu pomohla skupina Živé pomezí Krumlovsko-Jevišovicko a nyní je v plánu výběrové řízení na dodavatelskou­ firmu.

Na troskách hradu pracuje sám již od roku 2011, kdy objekt koupil od Lesů České republiky za částku převyšující jeden milion korun. Občas mu pomohou skupinky nadšených dobrovolníků a v létě se chystají na Templštejn členové hnutí Brontosaurus, kteří pomohou s odstraněním náletových dřevin.

Templštejn nabízí jako jeden z možných turistických cílů Moravskokrumlovští již nyní. „Milovníci cykloturistiky mají příjemný cíl pro svůj výlet a mohou dojet podél řeky až do Dukovan," nastínil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina, který místo velmi dobře zná a bývá cílem jeho rodinných výletů

Snažení majitele vítá, stejně jako starostka Jamolic Dana Jarolímová. „David Hamza je zapálený člověka jeho počínání vítáme. Jsme s ním v kontaktu a lidé z vesnice jsou informování o tom, jak práce pokračují. Majitel chce zachovat místo pro veřejnost a získává o místu co nejvíce poznatků, hledá v archivech nebo mluví s pamětníky. Templštejn je poměrně vyhledávaným výletním místem, vídám stát u nedaleké hájenky třeba čtyři nebo pět aut poměrně často," podotkla jamolická starostka.

Práce na zřícenině jsou pod přísným dozorem památkářů. „Templštejn pravidelně kontrolujeme, jeho majitel se pustil do velkého díla, které dle mého názoru přesahuje cíl jednotlivce. Pořídil si podrobnou dokumentaci vypracovanou do nejmenších detailů. Renovuje cestičky a zídku, což pomůže regulovat a usměrňovat pohyb turistů. Jeho záměr je velkorysý a hodný obdivu," chválila Marta Procházková z brněnského Národního památkového ústavu.

Dle slov muzejního pracovníka z Moravského Krumlova Martina Kuči si Templštejn podobné úpravy zaslouží. S odpovědí na otázku, zda by se mohlo jednat o místo s cennými archeologickými nálezy byl zdrženlivý. „Hrad byl díky svému významu velmi vyhledávaným místem, což s sebou nese pozitiva i negativa. Ve smyslu archeologickým výzkumů je hrad dnes poměrně hodně vyčerpán,"poz­namenal Kuča.

Na Templštejn jezdí poměrně často s dětmi také Eva a Bronislav Grunovi z Petrovic. „Tato památka měla obrovské štěstí, že získala tak osvíceného majitele. Setkáváme se a jsme v osobním kontaktu, vzájemně si vyměňujeme poznatky. Templštejn je cílem našich výletů vždy na jaře nebo na podzim. Myslím si, že už není takovým magnetem, jako bývalo dříve. Dnes se již nejezdí tolik na čundr nebo pod širák, ale to je pro taková místa jedině dobře. Lokalita aspoň není zaplavené odpadky," podotkl Gruna, který se společně s manželkou Evou věnuje regionální historii.

David Hamza žije ve Vojkovicích nad Svratkou, v Moravském Krumlově má příbuzné a region dobře zná. Vždy toužil vlastnit nějakou historickou stavbu, tvrz případně zámeček, ale za památky obdobného typu v regionu požadovali majitelé příliš vysoké částky.

Infoblok:

Hrad Templštejn patřil k nejvýznamnějším základnám řádu templářů ve střední Evropě. Vznikl ve 13. století a z této doby také pochází jádro hradu, vymezené mohutnou plášťovou zdí, která má půdorys kruhové výseče po zrušení templářů vystřídal několik majitelů. Hrad nebyl nikdy dobytý a zničil jej zřejmě požár v 16. století.

Zdroj: www.hrady.cz