Nejméně půlmiliardový průměrný roční obrat namísto původních čtyř set milionů, podstatně více zakázek v povinných referencích či přísnější personální nároky. Tvrdší požadavky mají nyní podle informací, které získal Znojemský deník Rovnost, představitelé Vodárenské akciové společnosti na stavební firmy, které se budou ucházet o půlmiliardovou zakázku na rekonstrukci úpravny vody na Znojemsku.

Předsednictvo svazku Vodovody a kanalizace už má vybranou firmu Eurovision z Brna, která se o vyhlášení, zveřejnění a další nezbytné administrativní kroky postará. „Předsednictvo již vybralo administrátora tendru a na Státní fond životního prostředí odešly zadávací podmínky, abychom mohli pokračovat ve výběrovém řízení. Doufám, že stavba začne co nejdříve, přesný termín zatím nemáme,“ uvedl starosta Znojma a předseda vodárenského svazku Vlastimil Gabrhel.

Případného menšího zájmu ze strany stavebních firem v důsledku přísnějších zadávacích podmínek se Gabrhel neobává.

„Možná jsou přísnější, jsou ale zcela standardní. Konzultovali jsme je i s administrátorem. Nemohu vyloučit, že se proto přihlásí méně firem, ale myslím si, že zájemců bude dostatek a administrátor bude mít podmínky pro to, aby soutěž mohl vyhodnotit,“ reagoval starosta na zpřísnění podmínek pro uchazeče o významnou stavbu.

Skutečnost, že přísnější podmínky mohou odradit především menší stavební firmy, nevyloučil Jiří Skuhrovec z organizace zIndex, která se dlouhodobě věnuje zkoumání veřejných zakázek. „Zadávací dokumentace v něčem bezpochyby přitvrzuje. Ta nová požaduje minimální obrat v několika předcházejících letech ve výši půl miliardy korun, což v kombinaci s nárokem na nízké procento subdodávek počet možných dodavatelů bezpochyby sníží. Podle mého názoru se do této zakázky nepochybně může hlásit méně dodavatelů než do předchozí,“ okomentoval zpřísnění zadávacích podmínek Skuhrovec.

Předchozím zúžením výběrového řízení, které se uskutečnilo losem a které později svazek zrušil, se navíc zabývá antimonopolní úřad. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vede v této věci celkem tři správní řízení. Více informací nelze v tuto chvíli sdělit,“ reagoval na dotaz, zda a co úřad prošetřuje, jeho mluvčí Kristián Chalupa.

Zda se nového tendru zúčastní všech deset firem, které prošly loňskou losovačkou, není dosud jasné. Trvalý zájem o lukrativní zakázku potvrdily firmy Skanska, Strabag, Hochtief a Královopolská Ria. Nové podmínky však stavbaři zatím neznají.

„S podmínkami nového výběrového řízení zatím nejsme oficiálně seznámeni, vzhledem k našemu celkovému obratu by ale neměl být problém je splnit. Nového výběrového řízení bychom se rádi zúčastnili,“ sdělila mluvčí společnosti Skanska Lucie Nováková. Podobně reagovali i představitelé Strabagu, Královopolské Ria a společnosti Hochtief.

Tajemník vodárenské společnosti Luděk Müller Deníku řekl, že by v případě hladkého průběhu administrativních úkonů mohla stavba začít již letos v létě.