Na opakované dotazy Znojemského deníku Rovnost, proč výroční zpráva stále chybí, starosta Gabrhel začátkem týdne odpověděl stručně: „Na výroční zprávě pracujeme, hotova by mohla být na jaře. Rád vám ji poté poskytnu," reagoval Gabrhel.

Finance se na jeho transparentním účtu objevovaly zatím pouze sporadicky, loni jen šestkrát, z toho pravidelně až poslední tři měsíce. Zda plat putoval přímo do rukou potřebných lidí, není tedy jasné. Starosta Gabrhel slíbil vše napravit ve výroční zprávě, kterou měl zveřejnit ke konci minulého roku. Nestalo se tak.

Kritikové poukazují na to, že zejména politik by měl své sliby plnit. „Svůj závazek by měl politik v každém případě dodržet. Pokud se tak nestane, je na voličích, aby pro příště přehodnotili své rozhodnutí," nechal se slyšet opoziční zastupitel Jiří Kacetl. Zároveň podotkl, že posílat peníze těm, kteří je potřebují, je dobrá vůle, která souvisí se souběhem řady důležitých funkcí.

Podobného mínění byl i zastupitel Pavel Jajtner. „Slib starosty ohledně poukazování platu na dobročinné účely vnímám jako závazný. Doufám, že vše brzy objasní a uvede na pravou míru, nejen ve vztahu k zastupitelům, ale i k veřejnosti," naznačil.

Starostův účet nedávno kritizoval i ministr financí Andrej Babiš. „Fungujícího transparentního účtu svého starosty, kam slíbil posílat svůj starostenský plat po svém jmenování poslancem, se Znojemští zřejmě nedočkají nikdy," řekl ministr v reakci na kritiku zdejších starostů, že jim do rozpočtu měst plyne jen málo peněz z daní.

A kolik by se vlastně na transparentním účtu mělo objevovat měsíčně peněz? Po odečtení daní činí starostenský plat Gabrhela necelých padesát tisíc měsíčně, na účtu se ale objevuje částka nižší, navíc nepravidelně.

V souvislosti s funkcí starosty pak Gabrhelovi plyne daleko víc. Podle jeho posledního majetkového přiznání, k němuž má Znojemský deník Rovnost přístup, získal totiž za členství v orgánech vodárenského svazku, jehož je Znojmo členem, a související akciové společnosti přes 420 tisíc korun.

Právě Gabrhelovy příjmy pramenící z členství Znojma ve vodárenském svazku se ale stávají čím dál více terčem ostré kritiky opozice. Podle ní totiž v posledních letech odměna pro znojemského starostu nebývale vzrostla.

Coby poslanec pak Vlastimil Gabrhel pobírá ročně přes 720 tisíc korun a z krajského úřadu mu za rok 2014 plynul příjem necelých 150 tisíc.