Úřední otevírání a sčítání pokladniček skupinek z celého Znojemska už nebude trvat dlouho. „Po sečtení pětaosmdesáti procent ze čtyř set pětačtyřiceti pokladniček dosáhl výtěžek letošní sbírky milion čtyři sta pětaosmdesát tisíc korun," sdělil koordinátor sbírky na Znojemsku Ludvík Mihola.

Dárcům a koledníkům poděkoval ředitel znojemské Oblastní charity Evžen Adámek. „Prozatím sečtený výsledek již naznačuje, že jste byli opět štědří a za to vám moc děkuji. Poděkování patří také koledníkům, kteří dobrovolně ve svém volném čase koledují a přitom roznáší všem lidem radostnou zvěst. Jsem velmi vděčný pánům farářům, kteří se do Tříkrálové sbírky zapojují a nejen shání koledníky, ale motivují ostatní vlastním aktivním zapojením do sbírky," sdělil Adámek.

Výtěžek sbírky putuje do celostátního ústředí. Většina peněz se ale vrátí na místní účely. „Podle pravidel Tříkrálové sbírky získáme pětašedesát procent, kterými pokryjeme naše regionální služby. Například projekt Rodinný sociální asistent pomáhá chudým dětem, kterým z vybraných peněz zaplatíme obědy. Jde například o případy, kdy hrozí odebrání dětí do ústavní péče rodičům, kteří se o ně nejsou schopni správně postarat," sdělil již dříve koordinátor Mihola.

Další peníze znojemská charita využije pro denní stacionář sv. Damiána na Hradišti. „Pomohou vozíčkářům ke svozu a rozvozu do stacionáře. Plánujeme za ně pořídit například tabuli pro osoby se zdravotním postižením a chceme také získanými penězi podpořit terénní službu rodinné asistence," dodal Mihola.

Loni sbírka vynesla rekordní sumu. „Velmi nás před rokem potěšilo, že jsme opět překonali všechny rekordy a vybrali milion šest set devadesát tisíc korun," připomněl ředitel Adámek.