Prodejna textilu, drogerie a domácích potřeb zhruba na 500 metrech čtverečních zabírá jedno procento z rozlohy celého areálu a je umístěná v bývalé jídelně. „Ale oni přestavěli interiér a nyní asi nemají nájemce," řekl místostarosta Zdeněk Juránek.

Prodejna je aktuálně v provozu, načas však už letos po rozhodnutí úřadů zavřela. „Teď se znovu zabývá odvoláním stavební a živnostenský odbor. Do té doby chceme počkat, než budeme řešit, co dál," vysvětlil  Juránek. Zastupitelé už přitom jednou letos změnu územního plánu neschválili.

Areál bývalého Vertexu je větší než krumlovské náměstí a město chce, aby fungoval a sloužil svému účelu, tedy výrobě. „Ale ta jednání s nynějším majitelem byla ze začátku trochu nešťastná," připustil Juránek.

Podle provozního manažera firmy Anero Romana Šádka jde proti prodejně iniciativa několika místních podnikatelů, kteří prodávají podobný sortiment jako asijští obchodníci a odmítají konkurenci.

Upozornil také, že Anero v roce 2012 kupovalo areál, aby mohlo rozšířit svoji činnost, kterou je výroba obalů. „Vzhledem k ekonomické krizi a složitým jednáním s odběrateli se nedaří plánovanou strategii společnosti zatím plnit," uvedl Šádek. Za tři roky podle něj firma investovala do areálu 21 milionů korun, aby mohl fungovat i pro další firmy. Změnu územního plánu chtěl prý jen kvůli korektnosti, většina podnikatelů by prý o ni ani nežádala.