Záměr stavby Outletu Hevlín, jak zní oficiální název projektu nákupního a zábavního centra, oznámil podle zveřejněného dokumentu postavit podnikatel Nezar Abbas z Podolí. „Areál má stát na více než pětašedesáti tisících metrů čtverečných. Zahrnuje padesát obchodních jednotek, hotelovou část, budovu dětského a zábavního centra, věž pro skydiving indoor a má zde být i 5D kino," napsal v dokumentu jeho zpracovatel Alexandr Mertl.

Jak vyplývá ze záměru, stavba by měla vznikat na zelené louce u hranic, kde na druhé straně silnice z Hevlína do Laa an der Thaya již několik obchodů stojí, v letech 2018 až 2020.

O záměru vědí představitelé Hevlína. „Zastupitelstvo již vydalo souhlas se stavbou. Měli jsme však podmínku, že tam nebude kasino ani žádné výherní automaty a jiný hazard," okomentoval plány podnikatelů první muž obce Antonín Pichanič.

Obchodní a zábavní centrum by podle starosty mohlo významně ovlivnit nezaměstnanost v regionu. „Tři stovky pracovních míst, to už je pořádná nabídka práce," dodal Pichanič.

Místní lidé projektu příliš nevěří. „Plány jsou to veliké a zajímavé, jenže nějak nepočítají s tím, že jde o záplavovou oblast. Jsem zvědavý, jak si s tím stavitelé poradí. Lidi mají vážné pochybnosti, zda se stavba nakonec uskuteční," řekl například obyvatel Hevlína Milan Hycl.

Znojemský odborník na marketing Pavel Kovařík hodnotí plány investorů opatrně. „Zní to jako velkolepý projekt. Hevlín je sice trochu odlehlý, otázkou je, zda je v dané oblasti taková poptávka. Snad to má investor dobře spočítané," konstatoval Kovařík.

Blízko místa, kde má Outlet Hevlín vyrůst, mělo být také golfové hřiště. „Tyto plány jsou už definitivně pryč. Nyní to tam dávají do původní podoby a upravují terén," sdělil starosta Hevlína Antonín Pichanič.

Stavbu nákupního centra v areálu bývalého konzervárenského podniku Fruta ve Znojmě však zatím podnikatelé odložili. Investor, kterým je znojemská společnost Aventin, stáhl svůj záměr a krajský úřad proto ukončil proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Vyplývá to z dokumentu na informačním portálu Jihomoravského kraje.

Obdobný projekt plánovali podnikatelé také ve Znojmě. Stavbu nákupního centra v areálu bývalého konzervárenského podniku Fruta ve Znojmě však zatím podnikatelé odložili. Investor, kterým je znojemská společnost Aventin, stáhl na začátku roku svůj záměr a krajský úřad proto ukončil proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Vyplývá to z dokumentu na informačním portálu Jihomoravského kraje. Otázkou podle odborníků je, zda v regionu je vůbec dostatečná kupní síla. Jeden z řetězců, který v minulosti fungoval u Brněnské ulice, totiž z trhu ve Znojmě vycouval s tím, že nebyl valný zájem o dražší sortiment zboží.

Kupní síla v Jihomoravském kraji je pod hodnotou sta procent. Nad stem procent je jen Praha a středočeský kraj. Vloni se nad hranici sta procent dostal i Plzeňský kraj. „Samotné Znojmo má kupní sílu na obyvatele 92,9% z celorepublikového průměru, tedy 185.800 korun. V rámci okresu pak dosahuje hodnoty 88,9% celorepublikového průměru, tedy 177.800 korun," sdělil již dříve Znojemskému deníku Rovnost sdělil Deníku Rovnost Šimon Dvorský ze společnosti GfK Czech.

Kupní síla na jednoho obyvatele v Česku je nejvyšší v Praze, kde činí přes 262 tisíc korun. Je to 31 procent nad celostátním průměrem dvou set tisíc. Vyplývá to ze studie společnosti GfK, kterou zveřejnila agentura ČTK.