Na poli těsně za obcí se ve čtvrtek vytvořila kvůli silnému lijáku laguna velká zhruba sto krát sto metrů, která hrozila vylitím. Provoz na silnici musel být na několik hodin omezen.

„Voda z laguny zaplavila totiž vedlejší komunikaci a zastavila se asi třicet centimetrů od hlavní silnice na Hevlín. Hasiči se ji snažili přečerpat přes silnici, ale pak zase hrozila laguna tam," nastínil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Hasiči snížili hladinu jezera o deset centimetrů, čímž klesla hloubka jezera na zhruba metr a půl. Hlavní silnice už poté přestala být bezprostředně ohrožena vodou, stejně tak i nedaleké rodinné domky a hasiči proto odpoledne zásah ukončili.

„Aby se snížilo riziko vylití laguny, zbudovali ještě v místě mobilní zábranu," doplnil mluvčí hasičů.

Ani včera ale jezero z místa nezmizelo.

„Stále tady zůstává. Majitel pozemku ale bude vodu postupně vypouštět, aby nezpůsobil škodu ostatním lidem," ujistil starosta Hrabětic Jaroslav Fodor.

Kdyby se voda odčerpala naráz na druhou stranu od silnice, hrozilo by podle hrabětického starosty vytopení několika domků.

V místě totiž nefunguje přirozený odtok vody. „Bohužel se tady všechny odvodňovací kanály, co zde byly kdysi po Němcích, dávno zdevastovaly," posteskl si Fodor.

Podle meteorologů mohou být ale lidé nejen na Znojemsku v příštích dnech už klidní, vydatné deště podobné těm nedávným nehrozí. A do regionu navíc přijde velmi teplý vzduch od jihu s teplotami do dvaatřiceti stupňů Celsia.

Dnes má být jasno až polojasno. Zítra se sice místy přeháňky a bouřky mohou objevit, většinou ale bude polojasno až oblačno. A pondělní obloha bude opět vyjasněná a teploty přes den překročí třicítku.

„V druhé polovině týdne se pak rýsuje mírné ochlazení," naznačil Milan Šálek z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

VOJTĚCH SMOLA