S řešením situace v ulici 17. listopadu však nejsou kolemjdoucí spokojeni. „Je to velká nehoráznost a za svůj názor se vůbec nestydím. Stydět by se mělo město, pokud takhle spravuje chodníky. Pokud jde o nebezpečí, je snad jedno, jestli si zlomím kotník v díře, nebo ukopnu palec o sokl, který na ní stojí," zlobila se Barbora Hluchá.

Podle lidí bydlících v okolí nikdo závadu účelně a smysluplně neřeší již měsíc nebo dva. „Nepříjemná díra uprostřed chodníku byla nejdříve obehnaná červenobílou páskou. Mysleli jsme si, že je to známka toho, že město o závadě ví a někdo kompetentní ji řeší. Pak se tam objevil podstavec, po pár týdnech zmizel a nyní je na místě znovu," utrousila další žena, která ulicí spěchala směrem k nádraží.

Šéf znojemských strážníků Ivan Budín oponoval, že závadu ohlásili, a to již několikrát. „Pokud vím, řemeslníci vždy pár dlaždiček přeskládají, ale chodník se propadne znovu," vysvětlil Budín. Jak doplnil, havarijní či nebezpečné situace ve městě jeho lidé pravidelně sledují. „Všímají si případných závad, ať jde o chodníky, silnice, nebo osvětlení. Vše vyfotí a oznámení posíláme příslušným majitelům nebo správcům," vysvětlil Budín.

Mluvčí města Zuzana Pastrňáková doplnila, že kromě strážníků monitorují stav chodníků také technici města. „Vítáme také podněty ze strany občanů města. Kdokoliv může zavolat paní Kloudové z odboru investic a technických služeb a nahlásit špatný stav chodníku, a to na telefonním čísle 515 216 222," upřesnila Pastrňáková.

Úředníci následně vše začnou řešit. „Objednají odstranění závady u firmy A.S.A. Eko Znojmo, některé práce má na starosti Správa nemovitostí města Znojma. Opravy objednáváme zpravidla v týdenních intervalech. Nelze vše opravit hned druhý den," zdůraznila mluvčí města.

Na zcela nevyhovující stav chodníků si již dlouhodobě a opakovaně stěžuje také šéf Okrašlovacího spolku Otto Bouda. „Ve špatném stavu jsou například chodníky v Palackého ulici. Nově udělaný chodník v Pražské, která přiléhá ke Kolonce, má zase velký sklon a myslím, že lidé zde budou mít při náledí v zimě velké potíže s chůzí," uvažoval Otto Bouda. Jak doplnil, vše bohužel vyhlíží tak, že město údržba chodníků příliš nezajímá. „Všiml jsem si také, že město již pouští dělníky a výkopové práce do nově zbudovaných chodníků, například na Milady Horákové nedaleko Dendra," doplnil Bouda.

Podle něho by bylo vhodné, aby například dva lidé určení radnicí chodníky systematicky opravovali. „Mohli by spadat buď pod Městskou zeleň, nebo Správu nemovitostí města Znojma. Údržba je skutečně nezbytná a o město je nutné se starat průběžně, nejen před volbami," zlobil se šéf Okrašlovacího spolku.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kacetla je údržba a oprava chodníků to základní, o co by měly všechny radnice pečovat.