Už o červnových víkendech mohou lidé po několika letech zavítat na zámek v Uherčicích. Dělníci a restaurátoři budou také pokračovat v obnově cenného banketního sálu. O šanci vstoupit do seznamu nejohroženějších evropských památek ale zámek pro letošek přišel.

„O červnových víkendech jsme otevřeno mívali, jen poslední dva roky byl zámek přístupný jen o prázdninách, protože jsme neměli peníze na průvodce. Letos se k tradici rádi vracíme, protože v červnu už jezdí po výletech jak první rekreanti, tak školáci," uvedla uherčická kastelánka Eva Štěpánová.

Zchátralá, převážně renesanční památka měla letos šanci vstoupit do seznamu nejohroženějších evropských památek, do kterého ji nominoval Národní památkový ústav a společnost britských přátel českých památek, parků a zahrad. „Konečnou podobu seznamu oznámí organizace Europa Nostra v červnu, již ale víme, že jsme se bohužel nedostali ani do užších nominací," podotkla kastelánka.

Ve zchátralém zámku začaly loni opravy banketního sálu z počátku devatenáctého století. Podnět k nim dala nabídka daru od organizace britských přátel českých památek, parků a zahrad. „Loňské práce na fixaci omítkových vrstev ještě nakonec platil Národní památkový ústav, protože při přípravě nezbytných smluv došlo k určité formální chybě. Dohodli jsme se proto, že britský příspěvek přeneseme do letošního roku," vysvětlovala Štěpánová.

Dělníci a řemeslníci letos dokončí zabezpečení omítkových vrstev a podle finančních možností zahájí i konečné restaurování fresek.

Britská organizace má zámku poskytnout třicet tisíc liber. Peníze získala z odkazu určeného k podpoře obnovy historických interiérů a jejich využívání ke koncertům. „Vykonavatel závěti, který před několika lety Uherčice navštívil s naší bývalou vicepresidentkou Barbarou Peacock, nás vyzval, abychom předložili žádost. Doložili jsme, že sál už od roku 2009 slouží ke koncertům Hudebního festivalu Znojmo," popisují zástupci britské nadace na svém webu počátek svého zájmu o uherčický zámek.

Festival pořádá v Uherčicích každé léto recitál pěvkyně Pavlíny Senic spojený s dražbou vín. Z výtěžku akce správa zámku postupně vyměňuje či repasuje okna banketního sálu.

„O zámek by se měl v první řadě postarat stát, který připustil jeho devastaci. Jenže víme, jak se stát ke svým problémům staví. Je proto věcí naší regionální hrdosti říci: Pojďme si tedy pomoci sami," řekl president festivalu Jiří Ludvík. Roli festivalu v zahájení oprav sálu označil za skromnou. „Naše skromná materiální pomoc snad posloužila jako morální podpora, která napomohla tomu, že se o krásný zámek v Uherčicích začali zajímat i další lidé," dodal president.

Dosavadní aukce vynesly na opravu oken kolem půl milionu korun. „Ještě zbývá opravit pět oken, peníze máme zatím na dvě. Pevně doufám, že z letošního koncertu a aukce získáme třeba na jedno další," podotkla kastelánka.

Podle znojemského památkáře Jana Kozdase patří Uherčice k velmi hodnotným objektům. „Je bohužel stále poněkud zapomenutý, ale je to rozhodně skvělý renesanční objekt s pozoruhodnou barokní výzdobou. Pokud jde o jeho stav, potřebuje samozřejmě rozsáhlou obnovu, ale je třeba říci, že současná situace je již nesrovnatelná s tou, ve které se zámek nacházel ještě před dvaceti lety," hodnotil Kozdas.