Višňové, Moravský Krumlov, Trstěnice. Tyto tři obce spojuje společný jmenovatel. Výchovný ústav pro mládež neboli pasťák. Mladí lidé, kteří v nich žijí, jsou dlouhodobě mimo své domovy, bez rodinných příslušníků a přátel. Shledání s nimi někteří řeší častými útěky.

„Po chovancích z výchovných ústavů pátráme velmi často, někdy jsou útěky i na denním pořádku,“ řekla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Nebývají ale většinou dramatické. „Často se stává, že se chovanci sami přihlásí na policii nebo se vrátí zpátky do ústavu. Například když mají hlad,“ upřesnila Drahokoupilová.

Útěkáři z Višňové


Jedním z nejznámějších ústavů existuje dlouhá léta ve Višňové. Jen za poslední týden policie eviduje dva útěky právě z tohoto domu.

„Náš výchovný ústav funguje od roku 1986 a je určený pro chlapce s kombinovanou vadou. Jsou k nám umisťováni jedinci obtížně vychovatelní a zároveň mentálně postižení. Kapacita ústavu je osmačtyřicet míst,“ sdělil ředitel výchovného ústavu Zdenek Vichta.

Útěky svých klientů hodnotí jako individuální záležitost, která je v takovýchto zařízeních poměrně častá. Některé děti neutíkají vůbec, jiné se se soudem nařízenou výchovu neztotožní a utíkají neustále.

„Ve Višňovém je i skupina dětí s ochrannou výchovou, která se na útěcích dopouští trestné činnosti,“ upřesnil Vichta. Vyhodnotit četnost útěků je ale podle jeho vyjádření velmi obtížné.

„Počet útěků dokáží ovlivnit i povětrnostní podmínky nebo roční období,“ dodal Vichta.

Starosta Višňové hodnotí soužití a spolupráci s domovem pozitivně.

„Obec útěky chovanců monitoruje. Víme, že pokud někdo utíká, většinou to Višňové přímo nepostihne. Oni si třeba cestou vezmou nezabezpečené kolo a potom je najdeme někde pohozené v příkopu,“ uvedl starosta městysu Višňové Jan Daniel. Doplnil, že rozhodně neohrožují občany obce. „Snažíme se zapojit ústav do obecního života a oni nás do svého. Na radnici jsme například při vyřazení absolventů předávali slavnostně výuční listy,“ doplnil Daniel.

Podotknul, že nezanedbatelný je také přínos v oblasti zaměstnanosti. „Jde o třicet až čtyřicet míst, což je pro náš městys, který leží relativně daleko od nejbližších větších měst, také významný faktor,“ dodal Daniel.

Jediný soukromý


Raritou je jediný soukromý ústav v republice, který sídlí v Troskotovicích. Nachází se v objektu místní fary.

„Staráme se o chlapce od patnácti do osmnácti let, máme šestnáct dětí. Útěky jsou ale u nás velmi sporadické,“ uvedl zástupce ředitele Petr Škuta.

Třetí výchovný ústav pro mládež funguje v Moravském Krumlově. „Dnes máme osmačtyřicet chovanců. Mnohdy se ale nejedná ani tak o útěky, spíš se děti nestihnou vrátit z návštěv a my máme zákonnou povinnost okamžitě to policii hlásit,“ sdělil ředitel domova Jan Košíček.