Expozice bude v prostorách bývalé varny areálu pivovaru. Město dalo do oprav prostor pět milionů korun, expozici připravuje muzeum. "Hlavním exponátem bude původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni. V roce 2010 bylo prohlášeno za kulturní památku," uvedl Gabrhel.

Podle něj se zařízení skládá z vystírací kádě, rmutového kotle, mladinového kotle, scezovací kádě a scezovacího korýtka. "Majitelem unikátního vybavení je společnost Heineken, se kterou město Znojmo uzavřelo smlouvu o výpůjčce," doplnil starosta.

Expozice bude přístupná přímo z ulice Hradní stávajícím vstupem a původní přístupovou chodbou. "Bude nejen mapovat historii a tradici pivovarnictví ve Znojmě, ale také seznámí návštěvníky s hlavními pivovarskými surovinami, kterými je voda, slad a chmel, a dále se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek," řekl Gabrhel.

Město podle něj investuje 12 milionů korun do areálu bývalého pivovaru na inženýrské sítě. V budoucnu se má totiž areál stát jedním z nových společenských center. Kromě Národního zemědělského muzea a jeho expozice v něm už sídlí Znojemský městský pivovar. Podle Gabrhela město bude hledat další investory, a proto je dostavba funkčních inženýrských sítí nezbytnou podmínkou pro další rozvoj.

Ve Znojmě se vyrábělo pivo několik staletí, avšak Heineken, který v minulosti koupil tamní Hostan, výrobu v roce 2009 ukončil. Znojemský městský pivovar otevřel před více než rokem.