Dlužníci o nich mluví neradi. „Kdo to nezažil, nepochopí všechny souvislosti. Stačí, když vám někdo nezaplatí, a dostanete se do druhotné neschopnosti. Svoje závazky mám vyřešené, vracet se k tomu nechci," podotkl jeden obyvatel Miroslavi.

Každý osmý člověk je v exekuci také v Dolních Kounicích na Brněnsku. Tamní starostku Radku Formánkovou statistika nepříjemně překvapila. „Je to zcela nové a znepokojivé zjištění, na které musíme reagovat. Zřejmě se zeptáme lidí, zda mají zájem o nějaké bezplatné poradenství. Potřeba bude asi i osvěta ve zpravodaji," reagovala Formánková.

Nejvíce exekucíMiroslav na Znojemsku: v exekuci téměř každý šestý obyvatel. Exekutoři vymáhají 172 milionů v 2200 exekucích.
Hrušovany u Brna: v exekuci téměř každý sedmý obyvatel. 82 milionů ve 2116 exekucích.
Dolní Kounice: každý osmý v exekuci. 79 milionů ve 1332 exekucích.

Podle miroslavského starosty Augustina Formana se radnice o potížích lidí dozvídá nepřímo. „Samozřejmě se tím nechlubí. Zjistíme to, až když jsme například přizvaní k výkonu rozhodnutí, nebo z listu vlastnictví, když řešíme některé majetkové převody," uvedl Forman.

Přibývá také lidí s trvalým pobytem na ohlašovně, tedy na městském úřadě. „Bývalo jich kolem padesáti, počet ale trvale roste a dnes takzvaně bydlí na radnici kolem stovky lidí," dodal starosta.

Osvětu ale podle něj město organizovat spíš nemá. „Jde o velmi specifickou záležitost a těžko dovedeme posoudit, která firma lidem poradí dobře. A když to dopadne špatně, přijdou to lidé vyčíst nám na radnici," uvažoval starosta Miroslavi.

Ze statistik vyplývá, že řada dlužníků si situaci ještě zhoršuje hromaděním úvěrů. V Miroslavi je v exekuci skoro čtyři sta lidí, vypsaných je na ně ale dva tisíce dvě stě exekucí. „Obecně sledujeme trend, že sice ubývá nově nařízených exekucí, ale roste počet mnohačetných exekucí," potvrdila mluvčí Exekutorské komory Kateřina Zoubková. Dodala, že právě kvůli tomuto jevu přibývá i exekucí, které končí jako nevymahatelné.

Celé téma o exekucích si přečtěte v úterním vydání Deníku Rovnost.

Právě vršení dluhů by se měli lidé podle odborníků v každém případě snažit předcházet. „Vytloukat jeden dluh druhým není řešení, naopak to situaci vždy jenom zhoršuje," poradila Markéta Kolářová ze společnosti KRUK. Ta organizuje poradenskou akci Den bez dluhů.

Jak dodala, dlužníkům pomůže, když si udržují o svých závazcích přehled, domluví si splátkové kalendáře a dávají si záležet, aby řešili v první řadě dluhy s vysokými pokutami a úvěry spojené se základními životními potřebami.

Celkem Jihomoravané dluží v exekucích víc než padesát miliard korun, dvaatřicet připadá na Brňany.