„Pandrholovo pivo točím dnes já, dáte si jedno?" zve rozesmátý Jan Březina nově příchozí. Je sobota dopoledne a v Horních Dunajovicích mají Kateřinské ochutnávání pálenek. Zároveň s ním však pořadatelé letos připravili výjimečné překvapení.

„Místní družstvo nám darovalo vepříka a tak jsme se rozhodli pro tuhle recesi. Náš řezník pan Miroslav Jedlička udělal jitrnice, jelítka a tlačenku a část těchto lahůdek jsem zavěsili na náš vánoční strom. No co, jinde mají největší adventní věnec nebo nejkrásnější strom, my ho máme plný dobrot ze zabijačky," usmívá se starosta obce Ladislav Březina.

„Udělal jsem osmdesát jitrnic, stejné množství jelit a čtrnáct tyček tlačenky," hlásí hrdě řezník Jedlička.

„Takovéto ozdoby jsem na vánoční stromek ještě nevěšela. Sliny se mi sbíhaly a tak jsem musela i jednu jitrničku trošku ochutnat," přiznává rozesmátá Irena Ambrozková.

Ve znamení pálenek

Zatímco venku se všichni připravují na polední příchod veřejnosti, uvnitř sálu kulturního domu se děje důležitá věc. Jednatřicetičlenná komise vybírá tu nejlepší z osmdesáti přinesených pálenek. „Jsou tu slivovice, meruňkovice ale třeba i pálenka z mirabelek a jiných atraktivních plodů. Degustaci organizuje místostarosta Jiří Homolka. Autor nejlepší kořalky dostane kromě diplomu také pečený vepřový ocas se zelím," naznačuje starosta.

Mezi hodnotiteli jsou muži, ale také ženy. Kořalku hodnotí i majitel trstěnické pálenice Milan Bonk s manželkou. „Je tady přibližně čtyřiadvacet litrů pálenky. Hodnotíme už od půl deváté a skončit bychom měli před polednem," informuje šéf degustátorů Homolka.