"Nejpozději do 30 dnů od ukončení dezinfekce by měla být zrušena veterinární opatření a lidé by si tak mohli koupit nové slepice, pokud se nezmění příznivě se vyvíjející situace," uvedl krajský ředitel veterinární správy Jaroslav Salava.

Nejpozději do jednoho měsíce od dezinfekce mají skončit omezení. „Lidé by si tak mohli koupit nové slepice, pokud se nezmění příznivě se vyvíjející situace," sdělil ředitel krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Svá zvířata plánuje zabezpečit před divokými vodními ptáky, kteří chorobu obvykle přenáší, chovatel Jan Saleta. „Po dezinfekci upravím celý dvorek a udělám z něj voliéru, abych příště o slepice nepřišel," uvedl už dřív Saleta.

Před několika dny se podařilo dokončit dezinfekci v Ivančicích, Nové Vsi a Oslavanech na Brněnsku, kde se virus letos také objevil.

Ptačí chřipka se postupně šíří po České republice, dodnes se objevilo téměř třicet ohnisek v různých krajích a řada uhynulých volně žijících ptáků. Na jih Moravy se nemoc vrátila po osmi letech. Vojáci, hasiči a veterináři zlikvidovali v únoru 2009 víc než šest stovek hus z Rybářství Hodonín poblíž rybníka Písečný. I tehdy drůbež onemocněla virem ptačí chřipky.

Nakažená zvířata tehdy neměla žádné příznaky choroby. Na to, že jim v krvi koluje virus ptačí chřipky, přišli veterináři při běžné kontrole chovů. Před lety také nešlo o rizikový typ H5N1, ale o kmen H7, který pro člověka nepředstavuje žádné riziko.