„Tělocvičnu v sokolovně jsme využívali a těšíme se, že se tam vrátíme. Prozatím děti chodí ven na hřiště, dokud to dovoluje počasí. Jinak využijeme halu střední odborné školy, případně malou tělocvičnu v budově naší školy," sdělil ředitel základní školy na krumlovském Klášterním náměstí František Vrána.

Opravu sokolovny vítá. „Bude to pro nás jednoznačně přínos. Nyní musí být vše rozpočítané na minuty, abychom se všichni do haly vešli. Až bude tělocvična v sokolovně opět v provozu, nebude už takový spěch," dodal ředitel.

Tělocvičnu město opraví díky tomu, že nemusí vynaložit peníze připravené jako příspěvek na stavbu nové haly u výchovného ústavu. „Ministerstvo školství totiž zvýšilo svůj příspěvek, stavbu zaplatí prakticky celou a my tedy můžeme využít připravené dva miliony právě na sokolovnu. Je to jedna z mála historických staveb v centru města a po opravách už volala. Nemluvě o tom, že tělocvičnu nám bohužel hygienici zavřeli," uvedl starosta města Tomáš Třetina.

Dva miliony podle něj mají na chystané práce stačit. „Předpokládám, že odhadovanou cenu kolem dvou a půl milionu srazí soutěž na dodavatele. Abychom vyhověli požadavkům hygieniků, musíme opravit střechu, vyměnit okna, parkety či vymalovat. Do konce roku by vše mělo být hotovo," vypočítal starosta.

V budově sokolovny má město také svůj kinosál, který slouží i k pořádání různých kulturních akcí. „V polovině října se sejdeme se zastupiteli a budeme debatovat o konkrétních představách jeho podoby a dalšího využití sálu. Z výsledku diskuse pak vzejde zadání pro projektanty. Očekávám, že konkrétní projekt bude na stole příští rok. Mým úkolem pak je získat na opravu peníze," dodal starosta.

Šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda uvítal, že město s opravami sokolovny alespoň začne. „Je to důležitý posun vpřed. Budova je ve špatném stavu, špatná je střecha a podobně. Proto je i z hlediska kulturního života jednoznačně pozitivní, že opravy už začnou. Kulturní středisko ostatně bylo dosud provozovatelem i tělocvičny, proto mě těší, že bude brzy v pořádku. Opravu jednoznačně potřebovala," řekl Švéda.

S kulturním sálem je tomu podle něj stejně. „I on už po rekonstrukci přímo volá. Pokud jde o budoucí podobu a využití, vyčkám návrhů, které vzejdou z oznámeného jednání. V každém případě netrpělivě čekám na to, až budeme moci zahájit i opravy tohoto sálu," zdůraznil šéf kulturního střediska.