„Do rozpočtu kulturního střediska putovalo každoročně jeden a půl milionu. Nyní pozorujeme výrazný propad na příjmové straně rozpočtu. Museli jsme přistoupit ke značnému omezení činnosti a opatřením, která nejsou příliš populární. Informační centrum sloučíme s Městským kulturním střediskem, snížíme počet pracovníků a přerušíme provoz kina. Město také přestane dotovat nerentabilní akce. Víme přitom, že na kulturu budeme muset vždy doplácet. Koncerty, kde předpokládáme nižší návštěvnost, však již pořádat nebudeme,“ popsal situaci starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

O uzavření kina rozhodla rada města na svém posledním zasedání.  Na středečním zastupitelstvu pak o této záležitosti informoval zastupitele starosta.

„Kinosál je v dezolátním stavu. Budeme pochopitelně žádat o dotaci na rozsáhlou rekonstrukci. Plánujeme ho přebudovat na důstojný společenský stánek a odpovídající prostory pro naše divadelníky. Omezení provozu kulturního střediska vyvolalo na zastupitelstvu doslova hysterii. Domnívám se ale, že se vše nějakým způsobem vyřeší,“ poznamenala opoziční zastupitelka Irena Kočí.

Místním tak nyní nezbude, než dojíždět na promítání filmů do Brna či Znojma. „Zavření kina mě mrzí. Syn tam občas chodil s kamarády. Zajet si jen tak na film do Brna je přece jen nákladná záležitost. Jediná možnost, jak vidět filmy v Krumlově, bude tedy jen Čadíkův kinematograf, který k nám jezdí v létě na několik dní. Doufám, že po opravě kinosálu zůstane alespoň sál pro divadlo a další kulturní akce,“ vyjádřila své obavy obyvatelka Krumlova Petra Coufalová.

Kino v Krumlově se už delší dobu netěšilo velké návštěvnosti. „Trápila nás konkurence multiplexů. Provoz našeho kina je poměrně nákladný. Není digitalizované a nepromítáme tak nejnovější filmy. Trápí nás i špatný stav elektroinstalace,“ dodal Třetina.

K rekonstrukci kinosálu by mělo dojít během příštího a přespříštího roku. „Z kina se stane divadelní sál pro dvě stě diváků. Počítáme i s možností, že se nám podaří sál digitalizovat a obnovíme promítání filmů. V tuto chvíli jsme nechali zpracovat projektovou dokumentaci,“ vysvětlil Třetina.

Nezájem o filmy trápí i ředitele kulturního střediska Bořivoje Švédu. „Krumlov není filmové město. Je zde naopak řada milovníků divadla. Na ochotnická představení býval kinosál vyprodaný. Poslední dobou mám ale pocit, že lidi přestává zajímat i divadlo,“ posteskl si Švéda.

Náklady na digitalizaci kina čítají tři miliony korun. „Je to pro naše město poměrně velká částka. Přesto doufám, že filmová kultura v Krumlově úplně nezmizí. Provoz kina se nám snad podaří v budoucnu znovu obnovit,“ doufá ředitel.

Otazník nyní ovšem visí  nad provozem znojemského kina Svět. Zatímco velký sál byl za miliony korun digitalizován a získal klimatizaci, u malého sálu zůstalo jen u klimatizace. Město, které kino vlastní, se totiž nedávno dozvědělo, že na digitalizaci malého sálu nezíská dotaci. „Uzavřením krumlovského kina se důležitost toho znojemského zvyšuje. Doufám proto,  že se nám plánovanou digitalizací malého sálu nakonec přece jen podaří uskutečnit,“ řekl provozovatel kina Svět Miroslav Střihavka.