Dlažba propalující podrážku sandálů a rozžhavené ulice, kde člověk hledá stín jen obtížně. Nefungující pítko a parky s nelogicky umístěnými lavičkami. Tropická horka sužují v těchto dnech návštěvníky i obyvatele Znojma. Někteří odborníci se domnívají, že v centru Znojma chybí vzrostlé stromy. „Na dvou nejvýznamnějších náměstích, Horním a Masarykově, schází vzrostlá zeleň. Teplota vzduchu blížící se takřka 40°C a teplota dlažby přesahující 60°C učinily z těchto veřejných prostranství vylidněné zóny. Kdo by také chtěl riskovat zdraví na rozpálených kamenných plochách," ptal se Petr Lazárek z občanského sdružení Za Znojmo přívětivější.

Podle něho by vzrostlé stromy daly centru novou dimenzi. „Argument, že na středověká náměstí nepatří stromy, se dnes jeví jako zastaralý. Dnešní využití a funkce náměstí se liší od dob, kdy zde lidé prodávali dobytek," dodal Lazárek.

Radnice oponuje, že stromy v centru vadí památkářům. „Při rekonstrukci Horního, Václavského i Masarykova náměstí jsme měli snahu o vysázení zeleně, nicméně jsme museli ustoupit památkářům, kteří musí výsadbu stromů v městské památkové rezervaci schválit," objasnila mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Výsadba dalších stromů tak podle ní není možná a město danou situaci řeší alespoň mobilní zelení.

Příjemné osvěžení mohou v těchto dnech přinést alespoň kropicí vozy v centru. „Městskou památkovou rezervaci kropíme dle potřeby. Zpravidla ve chvíli, kdy teplota přesáhne 30°C," vysvětlila Pastrňáková.

Obecně známé je doporučení lékařů vypít v horkých dnech nejméně tři litry tekutin. Pokud však někdo pocítí náhlou žízeň na konci Obrokové ulice, zjistí, že pítko před obchodním domem nefunguje. „Je vypnuté, protože kdyby se zapnulo, tak by sice voda tekla, ale zároveň by unikala i do podzemí. Oprava bude náročnější, protože se bude muset kopat do silnice," sdělila před časem asistentka mluvčí radnice Taťána Pavelková.

Nespokojení jsou návštěvníci některých znojemských parků. „Hlídám přes léto vnučky a je to zlé. Vydržet se dá v Dolním a Horním parku. Ve Středním parku a v parčíku na 17. listopadu se není kam schovat. Slunce tam praží celý den. V Jubilejním parku bohužel už několik let nenapouští velké brouzdaliště s fontánou, která prostor příjemně osvěžila," zlobila se Marta Dolejší.

Podle mluvčí radnice Zuzany Pastrňákové má brouzdaliště popraskaný plášť a napouštění by provázely velké ztráty vody. O rozmístění laviček v parku v ulici 17. listopadu do stinných míst radnice neuvažuje. „Lavičky mají své místo v souladu s projektem. Část z nich již pod stromy je. Navíc jsou rozmístěny u atrakcí a na zpevněných cestách, kam mohou například maminky pohodlně přijet i s kočárky. U dalších laviček předpokládáme, že je lidé využijí na jaře a na podzim, kdy je jejich oslunění žádoucí," vysvětlila Pastrňáková. Park má podle ní sloužit k odpočinku prakticky celoročně, nejen v průběhu léta.