Příroda si s námi zahrává. Loni dlouhá zima, letos téměř žádná.

Velký vliv má současné počasí i na zvířata. Neobvykle v dubnu se začínají objevovat roje včel.

Znojemští hasiči vyjížděli v uplynulých dnech už k několika případům.

„Měli jsme dva výjezdy ke včelímu roji na ulici u Jubilejního parku. V jednom domě byla skulina ve střeše, kam se dostal roj. Minulé pondělí se hasiči snažili dostat včely z díry, ale nepodařilo se jim najít matku, za kterou včely přilétají,“ řekla Františka Veleková z operačního střediska ve Znojmě.

Včelí roj se na ulici objevil znovu v pátek. „Hasiči včely odstraňovali dopoledne pomocí speciálního vysavače. Roj byl nebezpečný i z důvodu, že se v blízkosti místa nachází základní škola. Pokud to jde, hasiči volají na místo i včelaře, kteří si roj odváží,“ popsala Veleková.

Včelí roje se ale běžně vyskytují až mnohem později. Většinou začátkem léta.

„Je to rozhodně neobvyklé, obyčejně se včely rojí v půlce května. Včelám by to ale vadit nemělo, je to pro ně přirozené. Spíš to bude vadit včelařům, kteří přicházejí o snůšku,“ vysvětlil včelař Bronislav Gruna z Petrovic u Moravského Krumlova, který má sám přes dvě stovky včelstev.

Ani teplá zima by podle něj včelám vadit neměla. „Včely měly akorát větší spotřebu, protože teplejší počasí jim umožnilo chovat plod celou zimu. Úbytek včel snad nebude,“ dodal Gruna.

Pokud lidé objeví roj včel v místech, kde se shromažďuje velký počet lidí a může dojít k ohrožení, měli by volat hasiče a v případě píchnutí včely je dobré provést základní pomoc.

„Nejdříve je nutné dát studený obklad, postižené místo potřít gelem Fenistil a popřípadě si jako prevenci vzít Dithiaden, který se může podat i dětem,“ řekl znojemský dermatovenerolog Petr Havel.

„Pokud včela píchne na citlivé a nebezpečné místo, například u oka nebo na ústa, je dobré ihned vyhledat lékaře,“ upřesnil Havel.

Hasiči na jižní Moravě každý rok zasahují při stovkách případů se včelími roji.

„Loni hasiči zaznamenali téměř pět set případů nebezpečného hmyzu, který museli zneškodnit. Jednalo se o včely, vosy i sršně. Největší objem zásahů byl v Brně,“ sdělila Pavla Prážová, která zastupuje mluvčího jihomoravských hasičů. „V letošním roce zatím vyjížděli k osmi případům,“ dodala.

Včely při rojení většinou nejsou útočné a to ani v případě, že se člověk dostane doprostřed rojení. Při rojení odlétá stará matka z úlu s částí včel – vytváří roj a tak přenechává právě narozené matce své původní obydlí.