„Pacienta jsme přijali v sobotu, celou dobu byl jeho zdravotní stav velmi kritický. Dávka metanolu, kterou muž požil, byla totiž smrtelná. V úterý odpoledne došlo k výraznému zhoršení zdravotního stavu. Je smutné, že muž zemřel v den svých dvaačtyřicátých narozenin," poznamenal Jajtner.

Metanol, jako produkt nekvalitní destilace, je nebezpečný. Vypití sto a více mililitrů působí naprostý rozvrat vnitřního prostředí lidského organizmu. Likviduje i oční sítnici. „Pacienta jsme léčili podáváním etylalkoholu. Játra odbourávala etanol a metanol muž vylučoval z těla. Byl na umělé plicní ventilaci," vysvětlil v pondělí Jajtner.

Lidé s otravou metylalkoholem přichází k lékařům většinou pozdě. Příznaky se objevují osm až šestatřicet hodin po požití alkoholu.

Na Znojemsku by lidé měli být opatrní, nemusí ale kvůli pančovanému alkoholu panikařit. Závadný alkohol muž vypil v Havířově a celníci ze Znojemska o žádném takovém v regionu neví.

Muž, který zemřel, je již jedenáctou obětí metanolu za posledních několik dnů.

Ve špatném stavu zůstává i druhý pacient z jihu Moravy, devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou, který leží v kyjovské nemocnici. „Pacient má kompletně poškozený mozek a naděje, že by se spravil, je nulová. V tomto vegetativním stavu může přežívat jen s podporou přístrojů," doplnil ředitel kyjovské nemocnice Petr Svoboda.

#flash|https://g.denik.cz/1/fb/2012-04-alkoholloadercze2-800x600.swf|560|420|UPFW#