A oslavovali i lidé ve Znojmě, kteří využili pozvání správců Národního parku Podyjí a sousedního rakouského Thayatalu. S cílem poznat víc o těchto národních parcích a užít si trochu zábavy vyrazili i v dešti do areálu Staré vodárny v ulici U Obří hlavy, kde na ně v sobotu čekal program. „Bydlíme na sídlišti a do přírody chodíme snad každý víkend. Takže i když prší, tohle jsme si nemohli nechat ujít. Naše Lucinka se dobře baví," popsal Lukáš Novotný, který ke znojemské přehradě s rodinou odpoledne dorazil.

Děti bavily hlavně dřevěné pohyblivé atrakce, které přivezli správci rakouského národního parku. „Hodit míčkem a chytit vystřeleného ptáčka bylo těžký, ale mně se to dařilo víc než bráškovi," chlubila se malá holčička, která pak s rodiči a mladším sourozencem zamířila k informačním tabulím, aby se dozvěděla něco víc o cenné přírodě Podyjí.

Svátek chráněné přírody vyhlašuje evropská asociace národních parků a dalších chráněných území Europarc. Mottem letošního ročníku je v České republice heslo Žijeme tu spolu. „Tímto ústředním sloganem chceme dát jasně najevo, že chráněná území tu nejsou sama pro sebe, nebo snad jen pro ,kytičky a broučky' proti lidem, a zejména místním lidem," uvedl Jakub Kašpar, prezident Europarcu pro střední a východní Evropu.

Součástí oslav Evropského dne chráněných území byly i terénní exkurze, vycházky a další akce. Koho odradilo sobotní deštivé počasí, má ještě šanci některé akce zdejších národních parků navštívit poslední květnový víkend. Jejich kompletní celoevropský seznam je na webu Federace Europarc.