Znojmo bude letos patřit festivalu, který se uskuteční v prostorách Znojemské Besedy, kina Svět, hotelu Prestige a bývalého hotelu Dukla, od 15. do 17. října.

Festival i letos představí řadu soutěžních televizních pořadů. V rámci programu ale připravili organizátoři pro laiky i odborníky řadu specifických akcí, podporujících české potravinářství. Jednou z nich je i soutěž mladých kuchařů Klasa Znojemská pečeně 2015 a Klasa okurkový salát 2015, které se uskuteční ve velkém sále bývalého hotelu Dukla.

„Soutěž má inspirovat mládež k příznivějším postojům ke klasické kuchyni a hlavně k používání kvalitních potravin z českých zdrojů," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Do soutěže se přihlásilo deset kuchařských týmů, mladých studujících kuchařek a kuchařů do 18 let a deset budoucích kuchařů z učňovských a středních škol.

„Souběžně se soutěžícími, bude vařit Znojemskou pečeni a připravovat okurkový salát, také host festivalu, přední francouzský kuchař Franck Sucillon, jemuž jsme do Francie poslali recept, aby představil své pojetí této naší tradiční krmě. Souběžně s porotou bude ochutnávat i veřejnost, kterou požádáme o samostatné hodnocení," prozradil ředitel festivalu Adolf Boháček.

Slavnostní zahájení Znojemského hroznu, které se uskuteční v kině Svět, bude moderovat Karel Voříšek. Program festivalu pak vyvrcholí v divadle vyhlášením a předáním cen.

„Večer uvede Václav Žmolík, kterého doplní hudební vystoupení skupiny Hamleti, tvořené herci Alešem Hámou, Daliborem Gondíkem a dalšími protagonisty," dodala mluvčí znojemské radnice Pastrňáková.

Aktuální program najdou zájemci na www.znojemsky-hrozen.cz. Součástí bude mimo jiné i Seminář minipivovarů a malých pivovarů pod záštitou Výzkumného ústavu Pivovarského a sladařského .