Když ve Znojmě umře velmi známý člověk, kterého jdou na jeho poslední cestu doprovodit stovky lidí, pozná to řidič, jedoucí kolem hřbitova snadno. Desítky aut hravě zaplní místa k parkování na obou stranách hřbitova a šňůra parkujících aut je také v ulici Dobšická.

Lidé, kteří na Znojemský hřbitov jezdí svými auty opakovaně, se zlobí. „Nechápu, proč už dávno nerozšířili parkování alespoň u hlavní silnice. Roky to nikdo neřeší," zlobil se například Ivan Urbánek ze Znojma.

A není sám. Minulý pátek například ve svém autě u garáží za hřbitovem čekal Miroň Eliáš z Třebíče. „Jezdíme sem často. Obvykle parkuji u hlavní silnice, dnes je tam plno. Proto na ženu čekám v autě tady u garáží. V Třebíči máme parkoviště nejméně dvakrát větší, než je ve Znojmě," konstatoval Eliáš.

Jak dodal, uvítal by i ve Znojmě lepší nabídku k parkování u hřbitova. „Navíc mi tady kdysi dvakrát vykradli auto, takže raději čekám v něm, než abych šel s manželkou na hřbitov," dodal Eliáš.Znojmo už roky trápí nedostatek parkovacích míst u centrálního hřbitova.Zdroj: DENÍK/Dalibor Krutiš

I další muž kriticky hodnotí nabídku města k parkování u místa posledního odpočinku. „U hlavní silnice je téměř vždy plno, někteří parkují na druhé straně silnice mezi garážemi. Prostě míst je málo. Vedení Znojma by se tím mělo urychleně zabývat," myslí si Štěpán Samek.

Představitelé Znojma roky tvrdí, že rozšiřování centrálního hřbitova a výstavba parkoviště je jejich prioritou. Situaci údajně komplikují majetkové vztahy. „V otázce rozšíření centrálního hřbitova včetně rozšíření počtu parkovacích míst pořád jednáme se soukromým majitelem o odkupu potřebných pozemků, které jsou proto toto nutné. Rozšíření centrálního hřbitova včetně rozšíření počtu parkovacích míst je pro město určitě strategickou záležitostí, kterou budeme chtít do budoucna vyřešit," přiblížila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Znojemský deník Rovnost se na problémy s parkováním u hřbitova dlouhodobě zabývá. Už před sedmi lety tehdejší vedení města hovořilo o rozšiřování jak vlastního hřbitova, tak vybudování nového parkoviště. Radnice už tehdy plánovala rozšíření ploch pro pohřbívání na pozemcích, které tehdy získala v areálu někdejšího zahradnictví.

Před vchodem do této části hřbitova mělo vzniknout také další parkoviště pro zhruba padesát aut. „Půjde o nový hřbitov, navazující na současný. Peníze na nutné úpravy a stavební práce mají být zařazeny do rozpočtu na příští rok (rok 2010 - pozn. red.). Náklady odhadujeme na zhruba milion korun," informovala tehdejší mluvčí radnice Denisa Šipošová.

Nejkritičtější situace v okolí hřbitova vznikají pravidelně na Dušičky. Lidé tam riskantně přebíhají přes hlavní silnici a dopravu obvykle řídí policisté.