Opačného názoru je předseda Okrašlovacího spolku ve Znojmě Otto Bouda. „Je to ostuda města. Nefunkční objekt, počmáraný sprejery, rozbitá okna. To by město mělo zbourat a dát to místo do pořádku," míní Bouda. Jak dodal, město by mělo budovat veřejné WC na místech, kde je vysoká koncentrace lidí. „Například u parkovišť," řekl Bouda.

Nepříjemnou zkušenost s nedostatkem WC má i důchodce Ivan Urbánek. „Před časem jsem šel z města směrem na Pražskou ulici. Nutně jsem potřeboval zajít na toaletu a nebylo kam. Přitom domů z Horního náměstí to mám víc než dvacet minut. V restauraci na člověka zle koukají, když potřebuje jen na WC a dávat si v každé z nich vodu nebo pivo nechci," řekl Urbánek.

V minulosti přitom lidé v parku narazili hned na dvě místa, kam se dalo v případě potřeby odskočit. „Pamatuju si samozřejmě záchodky u gymnázia. Bývaly celkem slušné a čisté. Paní, která tam dělávala, se o ně poctivě starala. Teď z nich koukají jen kousky stropu, na kterém jsou květiny. No a ty v Horním parku také fungovaly. Proč dnes chátrají, to je mi záhadou," sdělil důchodce Jaroslav Švarc.

Představitelé města tvrdí, že se s opravou toalet, které hyzdí koutek v Horním parku, jednoduše nepočítá. „Tyto toalety jsou zavřené již několik let, jelikož jsou nefunkční. S jejich opravou se nepočítá. Nahrazuje je WC v Městských lázních. Dále jsou k dispozici toalety v Radniční ulici a na Horním náměstí či na vlakovém nádraží," reagovala na dotaz Deníku Rovnost, proč jsou záchodky v parku zavřené mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Jenže jak Znojemský deník Rovnost v pátek zjistil, toalety v městských lázních nejsou určené pro veřejnost. „Mají tam pod schody řetěz s cedulí dovolená, a když ho přelezete, narazíte na nápis na dveřích, že záchody nejsou pro veřejnost," zlobil se Jaroslav Leyzer.

Podle Leyzera je to velmi nevstřícné především vůči turistům. „Podívejte se kolem parkovišť u lázní. Cedule s nápisem WC nikde. Jen samé začátek cyklostezky, konec cyklostezky. Kam tady ti lidi mají zajít na záchod?" zlobil se Leyzer.

Podle prodavačky v nedalekém bufetu se na veřejné WC při vstupu do Horního parku ptá spousta turistů. „Posílala jsem je nejblíže, tedy do lázní. Ale podle vedení lázní to prý nemám dělat, nejsou prý pro veřejnost," řekla prodavačka.

Lidé a hlavně hosté Znojma tak po opuštění zaparkovaného auta musí hledat a ptát se. „Nejblíže je například podnik Manhattan nebo támhle Úřad práce. Ale tam občas bývají záchody zamčené a v restauracích obsluha nerada vidí, když tam lidi jdou jen na záchod," naznačil Leyzer.

Problém s veřejnými záchodky řeší také radnice v Moravském Krumlově. „V centru máme jedny veřejné toalety. Jsou v průchodu k podniku Jednota na náměstí T.G.M.," řekl starosta města Tomáš Třetina. To je podle něj dostačující.

S čím se ovšem město potýká, to je veřejné WC na poměrně mladém autobusovém nádraží nedaleko bývalého Vertexu. „Tam nám někdo opakovaně záchodky ničil, takže jsme se je rozhodli uzavřít. Když si toho lidé neváží a je jim zatěžko dát pětikorunu za jejich použití, tak bohužel," konstatoval Třetina s tím, že plánují toalety zpřístupnit na několik hodin denně v době, kdy je na nádraží největší pohyb lidí.