„Letos je to už, myslím, popáté, co jsme se do soutěže přihlásili. Vloni jsme získali jednu z hlavních krajských cen, a to Zelenou stuhu za péči o zeleň. Ke čtyřem stům tisícům korun, které byly s oceněním spojené, jsme přidali ještě naše peníze a koupili za ně obecní traktor. Ten nám nyní pomáhá s péčí o obec," pochvaluje si starosta Hnanic Jiří Musil.

Kromě Zelené stuhy už ale kancelář starosty Hnanic zdobí i různá čestná uznání a třikrát Fulínova cena za květinovou výzdobu. „Do soutěže se každoročně hlásíme především kvůli našim obyvatelům. Je to ocenění hlavně pro ně a pak tím také dáváme najevo, že je hezké bydlet v naší udržované vesnici. Je fakt, že když sem někdo přijede třeba po dvaceti letech, tak se mu ani nechce věřit, že je v někdejší pohraniční obci. Myslím, že se o údržbu obce a čistotu v ní opravdu staráme," dodal Musil.

Toho aktuálně mrzí jedna věc. „Vláda šmahem zrušila veřejně prospěšné práce, na které jsme tu každoročně zaměstnávali pět lidí. Na ty bylo spolehnutí, s jejich pomocí se nám dařilo udržovat vesnici čistou a pěknou. Teď bychom zadarmo měli zaměstnat lidi, kteří prakticky o práci nestojí. Nemáme přitom čas ani prostředky na to, abychom na jejich činnost dohlíželi. Z obecních prostředků proto raději platíme čtyři pracovníky, se kterými již máme zkušenosti," dodal Musil.

Potřetí se v seznamu soutěžících objevují i Horní Dunajovice. „Letos jsme si řekli, že do třetice všeho dobrého. Vloni jsme získali cenu za péči o vodní prameny, před dvěma roky jsme vyhráli soutěž o místní specialitu Jihomoravský krajáč. Porota také v předchozích letech kladně hodnotila naši snahu o rozšiřování stavebních míst, podporu mladých rodin a turismu.

Po loňském roce už přímo v obci nebylo příliš co vylepšovat. Přesto nyní můžeme porotě ukázat novou parkovou úpravu, nová parkovací místa, vydali jsme knihu Horní Dunajovice v obrazech a vylepšili obecní web," řekl starosta vesnice Ladislav Březina.

Soutěž Vesnice roku se koná už od roku 1995, ve druhém ročníku se celostátním vítězem stal Vratěnín. „Cílem soutěže je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, ale také vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci," sdělil Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

O titul Vesnice roku 2012 soutěží celkem 278 obcí. Všichni přihlášení budou nejprve hodnoceni v krajském kole. Do celostátního kola pak postoupí za každý kraj jen jedna obec. Celostátní vítěz může získat na odměnách až dva miliony korun.