Pro Lesonice, které hospodaří ročně s třemi miliony korun, není situace vůbec jednoduchá. Řadu nutných oprav dokázali tamní lidé zvládnout svépomocí. „Ani do budoucna to zřejmě nebude jinak. Nyní uvažujeme, že bychom si sokolovnu vzali pod svá křídla. Dříve se to jevilo jako problematické, ale nyní se tomu zástupci brněnské sokolské župy nebrání. My jsme navíc dokázali komplexně opravit školu a můžeme se soustředit na budovu, která naši pomoc potřebuje," vysvětlil starosta Lesonic Pavel Herman.

Postoj obce vítají zástupci tamního Sokola. Potvrdili také, že Česká obec sokolská nemá prostředky na to, aby svůj majetek spravovala. „Sokolovnu využívají ochotníci, sportovci nebo si ji místní lidé pronajmou pro rodinnou oslavu. Kapacitu má dvě stě lidí. Očekávám, že všechny aktivity budou po převedení pod obec zachované," sdělil starosta lesonické Tělocvičné jednoty Sokol Jaroslav Pavlů.

Každý rok obec přispívá na opravy i provoz. „Když bude sokolovna naše, budou se zastupitelé k rekonstrukci stavět jako k obecnímu majetku. Po opravách či výměně volá elektroinstalace, hromosvody, parkety i ostatní dřevěné prvky," vyjmenoval starosta a naznačil, že za tři roky bude sokolovna slavit sto let. „Chceme, aby vypadala důstojně. Snad se nám to postupně a za pomoci krajských dotací podaří," doufal Herman.

Do konce února mohou zájemci podávat žádosti do vyhlášeného krajského dotačního programu, který může chátrajícím sportovním stánkům pomoci. „Mohou se zapojit i ostatní sportovní subjekty, tedy nejen tělovýchovné jednoty Sokol," sdělil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Pro žadatele z celého kraje je připraveno celkem pětatřicet milionů korun.

Postarat se o chátrající majetek se rozhodli před několika lety v Bohuticích. „Tehdy jsme převzali sokolovnu v dezolátním stavu s prohnilou podlahou a padajícím stropem. Postupně prošla celkovou rekonstrukcí, získala novou střechu i podlahu," sdělil starosta Bohutic Pavel Štefka. Za pomoci obce i dotací se podařilo budovu zateplit a vybavit ji novým nábytkem. Slouží totiž také, podobně jako ostatní vesnické sokolovny, jako kulturní dům.

Novotou září také fasáda sokolovny v Moravském Krumlově. Na moderní interiér stále ještě čeká bývalý kinosál, který již několik let slouží jako divadelní sál. „Připravujeme žádosti o dotace, vše je ve fázi konzultací," podotkl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.