První jarní víkend slibuje zajímavé kulturní akce. Dobšičtí opět uspořádají tradiční Josefskou zábavu, milovníci vína zavítají do Prosiměřic na 18. Práčský košt a Paroháči vystoupí na již dvaadvacátém paroháčském vandrbálu.

Josefskou  taneční zábavu s názvem  Za lidovku na lidovku dnes opět pořádá Obecní úřad v Dobšicích ve spolupráci s místním sdružením Sboru dobrovolných hasičů.

„Začátek jsme naplánovali na sedmou hodinu večerní. Celá akce se uskuteční v místní sokolovně. Zábavu každoročně zaměřujeme na dechovou hudbu. Návštěvníci si vyslechnou výhradně dechové soubory, jako jsou například Amatéři. Ti si připravili i překvapení. Pozvali si na pomoc své kamarády ze Slovácka,“ uvedl akci starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Dále vystoupí i dva cimbálové soubory. Vstupné bude padesát korun. „Letos jsme také zajistili autobusovou dopravu. Od Domova s pečovatelskou službou v ulici Vančurova ve Znojmě vyjede o půl sedmé večer autobus, který zastaví i u Městského lesíka, v Kuchařovicích, Suchohrdlech a v Novém Šaldorfu. Po zábavě zase všechny odveze zdarma zpět,“ nalákal Jenšovský.

Další ze série koštů vín se uskuteční dnes v prosiměřickém kulturním domě. Pořadatelé přichystali již osmnáctý Práčský košt.

„Během celého dne se návštěvníci seznámí se skoro dvěma stovkami vzorků vín. Převažovat budou vína bílá, která doplní vína růžová i červená. Představí se celá škála vinařů přes zahrádkáře, poloprofesionální vinaře, až po vína ze Znovínu. Všechna vína budou pouze ze znojemské vinařské podoblasti,“ představil sortiment jeden z hlavních organizátorů koštu Rostislav Gruna.

Košt začíná úderem jedné hodiny.

Přehlídku vín již tradičně pořádá Český zahrádkářský svaz, jeho základní organizace společně s obcí Práče. „Na čtvrtou hodinu jsme naplánovali vyhlášení vítězů a předávání cen. Návštěvníci se mohou těšit i na příjemné překvapení,“ láká Gruna.

Vstupné zaplatí zájemci u vchodu od sto padesáti do dvou set korun a vlastní degustace vystavovaných vín pak bude zdarma. 

O zábavu ve Znojmě se dnes večer postará známá skupina Paroháči. Ti uspořádali v M-Centru na Slepičím trhu již dvaadvacátý paroháčský vandrbál. „Program vypukne v osm hodin večer, kdy začneme hrát. Letos jsme pro lidi přichystali jednu novinku, která se jim bude, doufám, zamlouvat. Jedná se o originální paroháčskou ruletu, na které budou zájemci hrát o poukázky na obědy či večeře v hodnotě od dvou set do pěti set korun nebo o láhve vína a další věcné ceny. Dále se bude soutěžit v hodu kovbojským kloboukem a bude také slosování vstupenek o adrenalinový zahraniční zájezd. Nakonec se návštěvníci mohou těšit na půlnoční překvapení. Vstupné bude sto korun,“ řekl kapelník Paroháčů Zdeněk Novák.

Zítřek se v Novém Šaldorfu ponese v duchu vynášení zimy. Tento zvyk pochází ještě z předkřesťanské doby a má mnoho verzí, které ovšem mají stejný základ.

Morena je figurína znázorňující jak zimu, tak smrt a vše staré. Zájemci mohou přijít ve dvě hodiny odpoledne k takzvanému Srubu v části Nového Šaldorfa,  Sedlešovicích. Akci pořádá známý znojemský cestovatel Bronislav Mikulášek s rodinou.