Sobotní promítání odstartuje první film z devíti vybraných ve 14 hodin. „Příchozí se mohou mezi sledováním filmů potěšit se zvířaty na zahrádce kina, kde se jim dostanou i odpovědi na jejich otázky o vystavených chlupatých přátelích člověka," dodala Frindová. Mimo zvířat dovezených z chovatelského kroužku by tam měl být k vidění i unikátní prosklený včelí úl. Ve vestibulu kina se zase diváci setkají s regionálními produkty. Mohou si koupit čerstvé farmářské sýry, drobnosti z ovčí vlny či se dozvědět něco o výrobě mýdel.

Kdo chce ale sobotní odpoledne strávit na čerstvém vzduchu, může vyrazit třeba s průvodem znojemských patriotů sdružených ve Spolku přátel hroznové kozy. Koná se totiž tradiční jarní Vynášení hroznového kozla do vinohradu. Sraz účastníků je ve 13.00 u Domu umění na Masarykově náměstí ve Znojmě.

Pěkného jarního počasí si ale užijí i lidé, kteří vyrazí na Vranovsko. I tam bude totiž spousta možností aktivního vyžití. V sobotu a neděli se tam koná slavnostní zahájení rekreační sezony. Pestrý program připravilo Sdružení pro rozvoj a obnovu obcí Vranovska a místní podnikatelé. Na zájemce čeká asi 30 různých služeb a aktivit, z nichž mnohé budou zdarma nebo za zvýhodněné ceny. Některé z restaurací mají připravena bohatá slavnostní menu. „Do zahájení sezony jsou zapojeny nejenom subjekty přímo z Vranova, ale i z dalších obcí, tedy Bítova, Podhradí nad Dyjí, Lesné, Štítar, ale i z rakouského Hardeggu," sdělila Petra Matulová z vranovského informačního centra.

Tradičně oblíbený turistický vláček, který bude jezdit zdarma, návštěvy hradů, zámků a dalších expozic, lodní doprava, půjčovny elektrokol a koloběžek či varhanní koncert budou rozšířeny o další zajímavosti, jakými jsou exkurze do nitra hráze vranovské přehrady, ochutnávky vín, předvedení netradičních dopravních prostředků nebo vycházka k průzkumné štole Silberloch. „Víkend tak lze na Vranově pojmout zcela odpočinkově, avšak připraveny budou i adrenalinové zážitky," pozval Tomáš Hubený ze společnosti Bakchus.

Na bítovském hradě mají pak například od soboty připravenou výstavu Život malých aristokratů. Zaměřená je na způsob života a zábavu dětí z aristokratických rodin. Zabývá se vzděláním, odíváním, vystupováním ve společnosti, zábavou od narození až po dospělost. Děti si v dětském koutku budou moci některé z her vyzkoušet.

Zkrátka ale o tomto víkendu nepřijdou ani milovníci vína, v plánu je hned několik koštů. Mimo jiné třináctý ročník ochutnávky vín Bohutický košt. Akce se koná v sobotu v areálu nádvoří tamního zámku. „Letos bylo přihlášeno více než 500 vzorků bílých i červených vín od pěstitelů z jižní Moravy i ze zahraničí. V průběhu akce bude zpřístupněna také Expozice Bohutické křížové cesty a středověké zámecké sklepy," pozval místostarosta Martin Žák. Program začíná již v deset dopoledne.