Skupiny Vltava nebo The Tap Tap přivítají prázdniny již zítra v kempu v Hlubokých Mašůvkách. Moderátor, herec a bavič Arnošt Goldflam pokřtí publikaci Po stopách prapředků a přečte ukázku ze své nové knihy pro děti. Odpoledne zpříjemní vína Vinařství Lahofer. Chybět nebude ani aukce suvenýrů HC Orli Znojmo. Příznivci historie budou mít příležitost seznámit se s místními archeologickými nalezišti.

Tradičními slavnostmi ožijí také Hrušovany nad Jevišovkou. „Dnes se koná hlavní program slavností, které zahájí ve dvě hodiny dětská vystoupení. O hodinu později se lidé mohou těšit na vystoupení dechové hudby Moravská Osma. Zatančí jim také folklórní skupina Jarabáček. V šest hodin večer pak zahraje Chameleón Groove, následovat budou Elán revival, Kabát tribut revival a kapela Vicomt, která celý den zakončí," pozvali zástupci měst na webu Hrušovan nad Jevišovkou.

Příznivci turistiky mohou dnes putovat od pramene Daníže k hnanickým sklepům. Účastníci se sejdou mezi osmou a desátou hodinou ranní u obecního úřadu v Hnanicích a projdou asi desetikilometrovou trasu, která vede nenáročným terénem. Zájemci mohou navštívit také Heiliger Stein. Zakončení vycházky je ve sklepní uličce v Hnanicích a účastníci se budou moci občerstvit víny tamních vinařů.

Další milé občerstvení čeká na milovníky vína od deseti hodin dopoledne v Chvalovicích. Tamní vinaři otevřou své sklepy a návštěvníky budou vítat až do osmé hodiny večerní.

Sedm set sedmdesát let od první zmínky o obci dnes oslaví Valtrovičtí. „Oslavy začnou již v půl deváté ráno, kdy celou vesnicí projde chasa a hasiči s kapelou Skaláci. O hodinu později čeká návštěvníky slavnostní zahájení. Pak už se mohou těšit na představení divadelního spolku Waltr, Dobšické národní divadlo a Cimbálovou muziku Devár. Chybět nebudou ani Paroháči a Mistříňanka," vypočítal starosta Luděk Lahner.

Oslavami účastníky provede moderátor Hitrádia Brno Davdi Hasman, večer bude následovat taneční zábava se skupinou Plus – Music Band. Po celý den je připravený pro děti skákací hrad.

Ani na Vranovsku nezůstanou s akcemi pro rodiny s dětmi pozadu. „Lidé mohou využít jedinečné příležitosti a vypravit se na Šibeniční vrch. Vycházková trasa je nyní nově otevřená a je vhodná pro rodiny s dětmi. Sraz účastníků je ve dvě hodiny u kostela ve Vranově nad Dyjí," pozvala pracovnice vranovského informačního centra Petra Matulová.

Dnes v sedm hodin večer rozezní sál předků Znojemského hradu koncert kytaristy Michala Svobody a kontrabasisty Petra Vašinky s názvem Baladas en diez cuerdas.

Poněkud opožděný Den dětí oslaví v Petrovicích a v Hrádku. Moravskokrumlovští mohou zavítat na tamní farmářské trhy.