Ochotnické divadelní spolky z Moravského Krumlova, Lesonic a Rosic na prvním ročníku festivalu Bezgestfest, ochutnávka  vín v Louckém klášteře a pekařská pouť v Tasovicích. Taková jsou největší lákadla víkendového kulturního dění na Znojemsku.

První ročník amatérské regionální přehlídky ochotníků začal již v pátek v Moravském Krumlově. Sobotou pokračuje dalším programem. „Na podobnou akci jsem pomýšlel již dávno, ještě předtím, než jsem se stal ředitelem kulturního střediska. Jsem členem divadelního spolku Bezgest a chci amatérské divadlo představit a přiblížit veřejnosti,“ vysvětlil důvody vzniku festivalu ředitel moravskokrumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Při plánování akce oslovili pořadatelé deset ochotnických divadel.  Vedle domácího Bezgestu a místního studentského spolku Eďas přijali pozvání ochotníci z Lesonic a z Rosic. Jednotlivá představení vystřídají besedy s herci a osvěží místní country skupina Vlakvous.
„Na své si přijdou i děti. Připravujeme pro ně speciální představení,“ pozval návštěvníky Švéda.

Ochotníci z Lesonic jsou jedni ze dvou přespolních, kteří se na přehlídce představí právě v sobotu. „Hrajeme pátým rokem. Účast na festivalu je pro nás možností, ukázat se veřejnosti. Představíme hru českého autora Jaroslava Koloděje Postel pro anděla. Vystupovali jsme s ní již předloni a měla u diváků velký úspěch. Rozhodli jsme se ji hrát na přehlídce znovu,“ přiblížil člen souboru Jindřich Vaníček.

Pro milovníky vína

Milovníci vína v sobotu mohou zavítat na  Znojemský košt, který je jednou z nejprestižnějších přehlídek vín Znojemské vinařské podoblasti. Letošní ročník organizuje Sdružení znojemských vinařů již po třiadvacáté.

„Návštěvníci mohou ochutnat kvalitní vína velkých, středních i drobných výrobců z celé Moravy, ale také je srovnat s víny rakouských sousedů z Weinviertelu,“ pozval na dnešní výstavu předseda sdružení vinařů Jaromír Čepička.

Na návštěvníky přehlídky čeká přes šest set vzorků. „Převážně zde budou bílá vína, doplní je vína růžová a červená,“ řekl Čepička.
Znojemský košt vín otevře své brány veřejnosti v devět hodin dopoledne, slavnostní zahájení je plánované na jedenáctou hodinu.  „Ukončení degustace je v devět hodin večer,“ dodal Čepička.

Ti, kteří chtějí uctít a oslavit společně s věřícími patrona pekařů svatého Klementa Maria Hofbauera, mohou v sobotu vyrazit do Tasovic. Pekařskou pouť organizátoři chystají na sobotní odpoledne.

„Už více než deset let se do vsi při příležitosti oslav sjíždí pekaři a cukráři z celé republiky i ze zahraničí. Obřady začnou bohoslužbou v kostele sv. Klementa v sobotu od tří hodin odpoledne. Hlavním celebrantem mše svaté ve čtyři hodiny odpoledne bude páter Václav Hipisu. Potom následuje ochutnávka pekařských výrobků a vín v obecním přísálí,“ zakončil starosta Tasovic Josef  Sabáček.

Degustovat vína mohou v sobotu lidé i v Horních Dunajovicích a v Sokolovně v Rakšicích.

Bezgestfest

Sobota 17. 3. 2012
- 15:00 – DS Bezgest, O hamburgerové chaloupce
- 15:30 – beseda s loutkami
- 15:45 – party se skupinou Vlakvous
- 16:30 – ochotnický divadelní soubor TJ Sokol Lesonice, Postel pro anděla
- 17:45 – beseda s herci OS Lesonice
- 18:00 – party se skupinou Vlakvous
- 19:30 DS Bezgest – Přes přísný zákaz dotýká se sněhu