Kdo pak dává přednost trochu komornějším vinařským akcím, může do Popic. Občanské sdružení Popice Charlese Sealsfielda přichystalo pro veřejnost akci nazvanou „Popický košt… trochu jinak aneb Ypsilonka, cimbál a víno". Uskuteční se ve společenském sále Rodného domu Charlese Sealsfielda v Popicích v sobotu od 13.00 do 18.00 hodin. A to i s Janem Valou, zakládajícím členem Ypsilonky. „Půjde o malý, spíše komorní pohodový košt. Nemůžeme se srovnávat s místními soutěžemi a ani nechceme, přesto však máme čtyřicet vín k ochutnání," zve vinař Tonda Koníček.

Místo bodového ohodnocení najdou lidé v místě informace o tom, jak jsou vína sladká či kyselá a kolik mají alkoholu.

„K tomu otevíráme i výstavu Divadelní plakát od Jana Schmida z Ypsilonky se zakládajícím členem tohoto divadla Janem Valou," doplnil Koníček. Přítomným zahraje cimbálovka Denár.

Svá „želízka v ohni" v podobě zajímavé akce mají pro sobotu i děti, mládež či dospělí milovníci hravých koníčků. Ve Znojmě se totiž koná známé Modelbraní, tedy výstava nejrůznějších modelů v areálu znojemského Domu dětí a mládeže na Sokolské. Součástí bude opět autogramiáda hokejových Orlů, různá vystoupení či atrakce pro děti. Akce začíná v 10.00 a potrvá do 17.00 hodin.

A víkend nabízí i zajímavé vyžití pro ty houževnatější. Milovníci venkovního koupání ze Znojma mohou totiž už v sobotu směle vyrazit s plavkami na znojemskou plovárnu v Louce. Ta počínaje tímto dnem zahajuje svou sezonu. „V květnu bude ještě platit zatím omezený, to je odpolední, provoz, od začátku června bude pak návštěvníkům plovárna otevřena celý den," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Aktuální informace o otevírací době i o aktuálním vstupném najdou pak zájemci na webu www.plovarnaloukaznojmo.cz.

Loni znojemská plovárna přivítala na čtyřiačtyřicet tisíc návštěvníků. „Věříme ale, že letošní léto bude svým počasím k návštěvě plovárny ještě příznivější a návštěvníků bude letos více," komentovala mluvčí města.

A sobota bude jako stvořená pro milovníky náročnější turistiky. Čeká je totiž už 11. ročník jarního Eurovýšlapu, tedy pěší túry ze Znojma do Retzu. Startuje se od znojemského hradu, a to v čase od 8.00 do 10.00 hodin. Startovné je 25 korun.

„Slavnostní zahájení pochodu je o půl deváté. Trasa měří 21 kilometrů a cíl pochodu je na nové radnici v Retzu. V Retzu bude také účastníkům Eurovýšlapu umožněno navštívit zdarma věž staré radnice, kapli ve staré radnici a část historického podzemí," přiblížila mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Pro účastníky pochodu bude přistaven pro přepravu do Znojma zdarma autobus z parkoviště u vlakového nádraží v Retzu. Odjezdy jsou v 16.15 a 17.15 hodin. Organizátorem akce je Klub českých turistů Znojmo ve spolupráci s městem Znojmem a městem Retz.

„V příštím dvanáctém ročníku se cesta opět obrátí, půjde se z rakouského Retzu do Znojma," dodala Pastrňáková.