Znojemští vodáci vstoupí v sobotu dopoledne do třetího desetiletí slavnostního zahajování sezony. Ovšem jaro po zimě bez sněhu jim velkou radost nedělá.„Dyji letos odemykáme už po jednadvacáté. Obvykle se účastní kolem dvou set padesáti lidí. Letos jich ovšem přijede podstatně méně. V Dyji je totiž hodně málo vody a i když nám z přehrady trochu pomůžou, pojedeme letos jen do Krhovic. Odemykání proto bude tentokrát poněkud komornější, " avizoval šéf znojemského vodáckého oddílu David Gros.

Odvážní vodáci, kteří se mělké Dyje nebojí, mají sraz před tři čtvrtě na devět u lávky u sportovního areálu v Dobšicích. Úderem deváté hodiny nejmladší řeku slavnostně otevře a potom vodáci vyrazí mělkou řekou ke Krhovicím.

Kus dál po toku, ovšem na Mlýnské strouze, ne přímo na Dyji, chystá zábavný jarní den na vodním mlýnu ve Slupi brněnské Technické muzeum, které národní památku spravuje. „Pro malé návštěvníky jsme připravili program Kterak Kuba do mlýna přišel a mlynářem se vyučil. Děti si při něm projdou všechny etapy mlynářského učně, od práška, přes mládka, stárka až po pana mlynáře. Musí prokázat, že dokážou pomoct paní mlynářce, zametat mlýn, vozit pytle s obilím, vyznat se v účetnictví i v práci se dřevem a také v druzích obilí a mouky," popsali pořadatelé v pozvánce. V jednu hodinu odpoledne nabídnou organizátoři netradiční prohlídku, při které se návštěvníci dozvědí něco o historii slupského mlýna i o technologiích mletí. Návštěvníci se mohou těšit i na výtvarnou dílničku, písničky o jaru a mlynářích, rozeznávání obilovin, povídání o mouce a mletí a další program.

Znojemské Městské divadlo hostí od jedenácti hodin celostátní přehlídku žáků hudební školy Yamaha v hraní na elektronické klávesy a zobcovou flétnu, odpolední blok začíná v půl třetí.

Koncert vážné hudby pořádá v sobotu odpoledne obec Vedrovice. „Ve tři hodiny odpoledne vystoupí v kostele sv. Kunhuty Johann Strauss kvartet," informovali zástupci obce v pozvánce.

Lehčí žánr čeká navečer diváky v Dyjákovicích. Na své šnůře tam totiž zajíždí ochotnický spolek Bez kamen z Uherčic na Břeclavsku.

„Jezdíme podobně jako kočovní herci. Ve vypůjčené dodávce od uherčického podnikatele. Do ní po vynesení stavebního materiálu a vymetení cementu, písku a vápna naskládáme kulisy a cestujeme po okolních kulturních domech," popsala Radka Schardová, jež je zároveň vedoucí i režisérkou ochotnického souboru.Vysvětlila také název soubor. Připomíná zimu v nevytopeném kulturním době, kde soubor obvykle zkouší.

V dyjákovickém kulturním domě vystoupí v šest hodin navečer s představením (Ne)prodejné manželky. „Ve hře jde o to, že dvojice obchodníků, Norman a Stanley, hodlá prodat svou speditérskou firmu mladým švédským podnikatelům. Ti si k podpisu smlouvy vyžádali i placenou dámskou společnost. A to nejen z nemravných důvodů, mají to totiž náramně vymyšlené. Norman a Stanley samozřejmě požadovanou službu objednají. Jenže pak se v hotelovém apartmá objeví i manželky obchodníků a Švédi si je spletou s objednanými dívkami," naznačila Schardová.