Nejdříve v sobotu zajet do nedaleké Miroslavi na poctivý guláš z nejrůznějších druhů masa, dobře se vyspat a v neděli si pak připomenout výročí událostí 17. listopadu a potom se podívat, v jakých kancelářích pracuje první muž Znojma a také úředníci radnice. Také takový plán může mít kdokoli ze Znojemska, kdo má volný víkend. Sobota ale také přinese mítink kvůli bezpečnostní situaci v dolní části Znojma či tradiční setkání bývalých politických vězňů komunistického režimu.

„Budeme podepisovat petici za zrušení heren na Dukelské ulici. Chceme diskutovat s místními lidmi o problémech, které jsou v lokalitě, kde žijeme, na denním pořádku. Nebojte se přijít a říct nahlas co si o tom myslíte," sdělil organizátor mítinku Jiří Petružálek. Jak dodal, akce se uskuteční před hotelem Dukla. Začátek organizátoři stanovili na třetí hodinu odpolední.

Ve stejném čase začíná v kostele svatého Václava v Louce mše svatá. Jde o tradiční setkání bývalých politických vězňů komunistického režimu.

Zcela jinou akci nabízí o prvním volném dni Miroslav. Večer se tam uskuteční tradiční slavnost, vonící jen a jen gulášem.

„Připravili jsme již 17. ročník společensko-gastronomické akce Gulášovka. Pro hosty bude připraveno k ochutnání několik desítek různých gulášů. Návštěvníci se mohou dále těšit na atraktivní módní přehlídku, ukázky modelů od společenských šatů po spodní prádlo. Dále bude následovat slavnostní ceremoniál, při kterém budou dárci guláše dekorování Řádem Zlaté vařečky," informoval místostarosta města Roman Volf. Akce začíná v sedm hodin večer.Miroslavská Gulášovka.

Kdo oželí poctivý guláš kvůli hudbě, zamíří v sobotu buď do klubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách nebo do znojemského podniku Na Věčnosti. Ve Znojmě zahraje chlapecké kvarteto Japka. „Muzikanti nabídnou optimistický styl s hlubšími, skrytě filozofickými texty s pestrou hudební stránkou. Ve své hudbě kombinují folk, rock, ska, funky, pop a etno," píší pořadatelé na webu podniku.

Do Boomerangu pak vyrazí metalisté. Zahrají jim oblíbení Titanic, Ocelot a Hand Grenade.

Sportovně založení lidé v sobotu spíš využijí možnosti protáhnout si kosti na akci Nordic Walking Tour 2013.

Vycházka nordic walking je určena pro začátečníky, pokročilé i rodiny s dětmi. Registrace v Hnanicích je naplánovaná na 10.00–11.30 hodinu, na trať chodci vyrazí v 11.30 hodin.

Svatý Martin se v sobotu tradičně na svém koni objeví v Modrých sklepech. Od čtyř hodin odpoledne se bude u historického lisu v Modrých sklepech v Novém Šaldorfě připomínat martinská tradice s proslovem, požehnáním mladých vín. Následovat bude ochutnávka mladých vín v Obecním sále.

Události 17. listopadu si představitelé města Znojma, různých spolků a sdružení připomenou v neděli vzpomínkovou akcí u památníku v Horním parku. „Začíná se v devět hodin dopoledne. Připomene si výročí sametové revoluce i události roku 1939," informovala mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Představitelé znojemské radnice na neděli 17. připravili i Den otevřených dveří. „Chtěli bychom vám tímto zpřístupnit místa, na která se běžně nedostanete. Uvidíte například zasedací místnosti rady a zastupitelstva, kanceláře vedení města nebo reprezentativní prostory, ve kterých se přijímají hosté. Čekají na vás také nové prezentace činností a projektů znojemské radnice. Nahlédnout můžete rovněž do kronik Znojma a jeho pamětních knih," pozval zájemce starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Na Horním náměstí bude jako doprovodný program vystavena hasičská a policejní technika.