Od pátku žije Znojmo už dvaadvacátým ročníkem Znojemského historického vinobraní. Jedná se o největší slavnost vína v zemi a tomu odpovídá i velkolepý program. Kdo nestihl včerejšek, může se pobavit dnes. Na hlavní tribuně umístěné tradičně na Masarykově náměstí vystoupí Ivan Hlas trio, Ondřej Havelka a Melody Makers, Tata Bojs, Support Lesbiens a X-Core. Na Horním náměstí pak většinou zahrají místní muzikanti jako Šarivari swing band, Tři band, Cimbálová muzika Antonína Stehlíka, Onkels nebo Vikomt.

„Václavské náměstí bude zase patřit rytířům, žonglérům, bubeníkům, středověkým tanečníkům a fakírům," informovala mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková. Mikulášské náměstí pak bude od deseti hodin lákat na středověké tance, muziku i humorná představení. Slepičí trh se zaplní loutkáři, kejklíři, komedianty a kouzelníky.

Rytířská klání se odehrávají na Kolbišti v Horním parku, v Hradebním příkopu jsou pak pro děti a mládež nachystány historické i outdoorové hry o Mistra cechů. Na hradě, v muzeu i Louckém klášteře si přijdou na své milovníci vína. Další program Znojmo přichystalo v kostelích, mázhausech, klubech a vinotékách.

Od včerejška je ale ve Znojmě i Dýňobraní, jenž je součástí Vinobraní. A také dnes u obchodní akademie čeká zájemce dýňová diskotéka, dýňový jarmark, Miss Dýňobraní či soutěž o nejkrásnější dýni. U vchodu do areálu pak dostane každý lístek, který potom vloží do hlasovacího boxu dýně, která se mu líbí nejvíc. Večer zakončí dýňová zábava pro dospělé s italskou skupinou Juke box.

Na další vinobraní s degustací vín a burčáků, moravskou zabijačkou a místními specialitami, lákají dnes také v Dolních Dunajovicích. „Jde už o čtvrtou akci a pokaždé nám sem zavítalo kolem sedmi set návštěvníků. Začíná se v jednu odpoledne zarážením hory a zahraje i cimbálka. Poté začne program v lidovém tónu, ve kterém účinkuje kolem osmdesáti lidí. A po setmění vypustíme balonky štěstí," popsal akci za organizátory Petr Holec, který je zároveň předsedou místního zahrádkářského spolku.

Dnes se také zájemcům otevře znojemský pivovar, a to v rámci akce Industriální stopy. Jde o Den památek techniky a průmyslového dědictví, který je součástí Dnů evropského dědictví. Jeho jednotlivými výrobními objekty provedou zájemce studenti i absolventi brněnské architektury.

Pro podobný okruh zájemců jsou určeny i výstavy prací těchto studentů, které jsou tematicky s pivovarem a městem spjaty. K vidění jsou v prostorách bývalého výčepu pivovaru.

Exkurzi s přednáškou o hradech a mlýnech na rakouské straně řeky Dyje připravila zase na zítřek pro milovníky přírody Správa Národního parku Podyjí a Thayatal. Průvodci Petr Lazárek a Christian Übl provedou zájemce od hradu Kaja k Umlaufsbergu, přes Faltysův mlýn k Novému Hrádku a od Novohrádeckého mlýna zpět ke hradu Kaja. Náročná desetikilometrová trasa začíná v devět na parkovišti v Merkersdorfu pod hradem Kaja.

Hru na didgeridoo pak zítra předvede v kostele sv. Michala na Jezuitském náměstí ve Znojmě Ondra Smeykal. Dalším vystupujícím je Bear Love z Velké Británie, který zahraje na obří gongy a zvony. Začátek je v osm večer. Vstupné činí sto korun.

VLADIMÍR LANGER