Osmnáct otevřených sklepů a stovky návštěvníků s degustačními skleničkami procházející sklepní uličkou. Tradičním obrázkem začne dnes sezona čím dál oblíbenějších vinařských akcí na Znojemsku.

„Putování po dobšických sklepech bude letos již po osmé. Během let si získalo obrovskou oblibu, dokonce takovou, že zájem návštěvníků dosahuje mezí možností, aby putování nadále zůstávalo příjemnou akcí, při které mají návštěvníci a vinaři čas a možnost nejen vína nalévat a ochutnávat, ale také si o nich popovídat," uvedl starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Pořadatelé proti loňsku mírně zvýšili vstupné. „Cenu jsme upravili o padesát korun na rovných pět set. Hosté budou mít v ceně skleničku s nosičem, který byl loni za příplatek. Dostanou také čtyřicet lístků na vzorky, mapku a další informace," dodal starosta.

Zájem návštěvníků zřejmě bude opět sahat k sedmi stovkám z minulých let. „Na termín putování se lidé ptají už od loňského srpna, ubytovací zařízení jsou na nadcházející víkend obsazená už tři čtvrtě roku. Očekávám tedy, že návštěvníků bude opět velmi mnoho. Zbývá se těšit, že klapne i počasí. Ideální by bylo, kdyby trochu přimrzlo a byl slunečný den," uvažoval starosta.

Do Dobšic z Dobšic

Na Znojemsko se opět chystají i hosté ze středočeských Dobšic u Nymburka. S Dobšicemi u Znojma máme výborné vztahy už léta, často jsme se navštěvovali při různých příležitostech a z toho pak vyplynuly i cesty na Putování po sklípcích. Zprvu jezdilo pár aut, pak jsme pro velký zájem objednávali autobus," uvedl starosta středočeské vsi František Malý.

Dvacáté výročí kontinuální existence, po kterou znojemský hudební klub Gogo v Pražské ulici nabídl stovky kapel nejrůznějších žánrů a zaměření, slaví už od včerejška nejznámější hudební klub na Znojemsku a jeho hosté. „Dnes přijedou naši milovaní Prague Conspiracy a Lillion Brosis, kteří u nás slavnostně pokřtí svoji novou desku," sdělil Stoklas. Více informací na www.gogoklub.com.

Na charitativní koncert zvou provozovatelé Music Clubu Boomerang v Hlubokých Mašůvkách. „Na sobotní večer jsme připravili koncert kapely Dymytry z Prahy, na kterém se uskuteční oficiální předání darovacího šeku rodině malého Patrika Šnédara z Přímětic. Předáme mu šek v hodnotě čtrnáct tisíc šest set  korun, což je částka získaná z Benefice pro Patrika, která se u nás uskutečnila minulý víkend," sdělila organizátorka akce Renata Hurníková.

Vedrovice: masopust

Tradiční masopust pořádají dnes ve Vedrovicích na Moravskokrumlovsku. „Průvod masek bude vesnicí procházet od deseti hodin dopoledne a nabídne krátký program před kulturním domem kolem poledne. Od deseti hodin bude také ve dvoře muzea probíhat obecní zabíjačka až do odpoledních hodin. Zájemci si zde mohou zakoupit různé zabíjačkové speciality," pozval na akci starosta Vedrovic Richard Janderka.

Na všech specialitách si pak zájemci mohou pochutnat přímo v areálu dvora tamního muzea. „Den zakončíme Ostatkovou zábavou v kulturním domě, kdy nám bude hrát naše dechová kapela Vedrovanka a skupina Alcaband Alena," doplnil starosta. Začíná se v sedm hodin večer.

Tradiční hasičský ples připravili na dnešní  večer dobrovolní hasiči ve Vracovicích. Ples v tamním kulturním domě začíná v osm hodin večer. Zahraje skupina Vars Band.